Financieel27 okt '22 15:16

ASR-topman: verwacht weinig gedwongen ontslagen door overname

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Verzekeraar ASR koopt de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van branchegenoot Aegon, waarmee een van de grootste verzekeraars in Nederland ontstaat. De Utrechtse verzekeraar groeit met zo'n 40 procent naar een geschatte waarde van 10 miljard euro.

Voor de transactie ontvangt Aegon een aandelenbelang van bijna 30 procent in ASR en een contant bedrag van 2,5 miljard euro. Het aandelenbelang heeft een waarde van 2,4 miljard euro op basis van de slotkoers van aandelen ASR woensdag. Daarmee heeft de transactie een waarde van 4,9 miljard euro.

FD | Verzekeraar ASR neemt Aegon Nederland over

Aegon wil het bedrag gebruiken om 1,5 miljard euro terug te geven aan aandeelhouders en om de schuld met 700 miljoen euro terug te brengen. De verzekeraar wil zijn dividend volgend jaar verhogen, van 0,25 euro per aandeel tot ongeveer 0,30 euro.

'Mijlpaal voor Aegon'

'De aankondiging van vandaag markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van onze onderneming en voor onze langetermijnambitie om leidende posities op te bouwen in onze gekozen markten', zegt Lard Friese, topman van Aegon, in een toelichting.

Lees ook | Megaverlies voor Aegon, maar geen reden tot negativiteit

'De integratie zal binnen drie jaar zijn afgerond en het is de bedoeling om het verlies van arbeidsplaatsen zoveel mogelijk te beperken door natuurlijk verloop en door medewerkers te helpen een andere baan te vinden, binnen of buiten de combinatie', zo melden beide bedrijven in een verklaring. Om hoeveel mensen het gaat, is niet bekendgemaakt. Zoals het er nu voorstaat heeft de combinatie 6700 medewerkers, waarvan er ruim 3800 bij ASR werken.

Weinig ontslagen

Tegen ANP zegt bestuursvoorzitter van ASR Jos Baeten te verwachten dat er weinig gedwongen ontslagen zullen zijn door de overname. 'Uiteindelijk zullen we wel met minder mensen zijn, maar dat betekent niet per definitie dat je van heel veel mensen verplicht afscheid neemt', zegt hij.

Een grotere zorg van Baeten is hoe hij mensen kan vasthouden. 'We zitten in een heel krappe arbeidsmarkt. Het samenvoegen duurt ongeveer drie jaar. In die periode gaan mensen met pensioen of op zoek naar een andere werkgever. Wij denken daarmee een heel groot gedeelte van mensen die anders boventallig zouden zijn op te kunnen vangen', stelt de bestuursvoorzitter. Het aantal boventalligen over heel de periode 'zou best nog weleens mee kunnen vallen'"

De bestuursvoorzitter ziet vooral kansen op het gebied van efficiënter werken. 'Als je twee bedrijven samenvoegt dan heb je heel veel verschillende systemen en aan beide kanten heel veel projecten lopen. Dus je gaat kijken of al die projecten moeten doorlopen en of al die systemen moeten blijven bestaan. Want je wil uiteindelijk door die samenvoeging bijvoorbeeld één systeem voor schade en één systeem voor leven. We kijken de komende tijd naar allerlei optimalisaties.'

Wat het samengaan van de bedrijven voor vestigingsplaatsen gaat betekenen kan hij nog niet zeggen. Dat moet de komende tijd nog allemaal uitgewerkt worden. Het hoofdkantoor van ASR blijft in ieder geval wel in Utrecht.

Leidend merk

Volgens de organisaties moet het a.s.r. merk de leidende merknaam worden van de combinatie. Het merk Aegon zal drie jaar na afronding van de transactie in gebruik blijven voor de pensioen- en hypotheekmarkten. De merknamen van de overige onderdelen van Aegon, waaronder TKP, Knab, Robidus en Nedasco, veranderen niet. ASR is voornamelijk in Nederland actief met onder andere schade-, levens- en zorgverzekeringen. De Nederlandse vermogensbeheertak van Aegon gaat niet over naar ASR.

Met de overname wordt ASR de tweede verzekeraar van Nederland, na NN. 'Deze deal is 5 jaar geleden al eens uitgetekend, maar dat werd toen ontkend', zegt FD-journalist Edwin van der Schoot. Toen was Aegon de partij die juist ASR wilde overnemen, nu is dat andersom. Aegon behoudt wel een aanmerkelijk belang van 30 procent in ASR, en ceo Friese wordt commissaris bij ASR. 'Dat heeft Aegon flexibel voor elkaar. Dat belang kunnen ze vergroten of verkleinen, of zo laten. Dat is strategisch best interessant aangepakt', zegt Van der Schoot.

VS grootste markt

Aegon is wereldwijd actief, vooral in Nederland en de Verenigde Staten. Aegon is al langer bezig met afstoten van bedrijfsonderdelen. Onder de in 2020 aangetreden ceo Lard Friese vertrok het bedrijf uit landen als Turkije, Hongarije en Polen. Friese heeft eerder gezegd dat Aegon vooral wil groeien in grote markten als de VS en China. 'Aegon Nederland is een oude business, met veel oude levensverzekeringen met weinig groei, en dat in de lucht houden kost veel geld', zegt Van der Schoot. 'ASR heeft in Nederland alles wat klein is opgekocht en onder gebracht in één ict-systeem. En dat mogen ze nu ook doen met Aegon Nederland.'

Vakbond verrast door deal ASR en Aegon

De overname van de verzekeringsactiviteiten van Aegon door concurrent ASR komt voor CNV Vakmensen als een 'complete verrassing'. De vakbond wil snel in overleg met beide bedrijven over de gevolgen hiervan voor de werknemers. 'Gisteren was er nog een cao-overleg bij ASR, toen hebben we er niks over gehoord. Dus we zijn echt verrast door dit nieuws', zegt onderhandelaar Ike Wiersinga van CNV.

ASR verwacht met de overname jaarlijks 185 miljoen euro aan kosten te besparen. 'We willen natuurlijk graag weten op welke manier dat gaat gebeuren. Als het ook ten koste gaat van banen, wat waarschijnlijk is, dan willen we dat werknemers begeleiding krijgen naar ander werk', aldus Wiersinga.

CNV zegt nog veel vragen te hebben. Bijvoorbeeld wat de overname betekent voor de werknemers die nu op het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag werken. 'Het hoofdkantoor van ASR blijft in Utrecht, dus dat heeft voor hen sowieso gevolgen.'

Aegon verkoopt volgens meerdere bronnen zijn Nederlandse dochterbedrijf aan rivaal ASR, schrijft het FD.
Aegon verkoopt volgens meerdere bronnen zijn Nederlandse dochterbedrijf aan rivaal ASR, schrijft het FD. (ANP / Tobias Kleuver Media)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen