Financieel27 okt '22 11:26Aangepast op 27 okt '22 11:48

Nieuwe topman voor Arcadis, recordwinsten Shell verleden tijd

Auteurs: ANP en Jorn Lucas

Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft een goede periode achter de rug. In het derde kwartaal is de omzet uitgekomen op 740 miljoen euro. Ook maakte het bedrijf bekend dat de huidige topman Peter Oosterveer plaats maakt voor operationeel directeur Alan Brookes. 'Ik wil meer prioriteit geven aan mijn gezin', zegt Oosterveer die nog een contract heeft tot 2025.

Oosterveer trad in 2017 aan als hoogste baas bij Arcadis, nadat de Schot Neil McArthur na een interne discussie over de koers van het bedrijf moest vertrekken als topman. Volgens Arcadis slaagde Oosterveer erin het bedrijf uit te laten groeien tot een marktleider op het vlak van advies over duurzaamheid en digitalisering. 'De afgelopen twintig jaar was mijn gezin prioriteit maar niet in alle gevallen. Deze persoonlijke drijfveer in combinatie met de staat van het bedrijf en de capaciteit van mijn opvolger dan is dit de tijd om het stokje over te dragen', zegt Oosterveer in gesprek met BNR.

Verduurzamen als verdienmodel

Arcadis groeide in het derde kwartaal van dit jaar op eigen kracht met bijna 11 procent. De netto-omzet van het bedrijf steeg tot 740 miljoen euro, van 636 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Oosterveer zegt 'met trots' naar die resultaten te kijken. 'Onze klanten moeten snel gaan verduurzamen, waarin de noodzaak voor andere energiebronnen en klimaatadaptatie een grote rol speelt', zegt Oosterveer.

Goede cijfers voor Arcadis en Wereldhave, recordwinsten voor Shell zijn voorbij
Goede cijfers voor Arcadis en Wereldhave, recordwinsten voor Shell zijn voorbij (ANP / Astrid Huis )

Lees ook | Arcadis breidt uit in Duitsland, beurs reageert positief

Hoge winsten Shell voorbij

De periode met hele hoge winsten door de hoge energieprijzen is weer voorbij bij olie- en gasconcern Shell. Mede door een verminderde handel in gas en en lagere marges op geraffineerde producten liep de winst afgelopen kwartaal flink terug ten opzichte van eerder dit jaar. 'Het ging vorig kwartaal zo goed en intussen is de olieprijs gedaald, en dat merkt Shell', zegt Corné van Zeijl. beursanalist van Actiam.

Onder de streep bleef 6,7 miljard dollar over, waar in het tweede kwartaal nog een nettowinst van 18 miljard dollar in de boeken ging. Het resultaat is nog wel beduidend beter dan in dezelfde periode vorig jaar. 'De vooruitzichten blijven goed', zegt Van Zeijl.

Ben van Beurden

Scheidend topman Ben van Beurden spreekt van 'robuuste resultaten in een tijd van aanhoudende volatiliteit op de wereldwijde energiemarkten.' Shell kondigde bij de kwartaalcijfers ook een nieuw aandeleninkoopprogramma aan. Het concern wil aandeelhouders belonen door komende tijd voor 4 miljard dollar aan aandelen in te kopen. Daarnaast is Shell van plan om zijn dividend te verhogen.

Voor Van Beurden zijn het de laatste kwartaalcijfers die hij presenteert. Hij vertrekt met ingang van volgend jaar en wordt opgevolgd door Wael Sawan, die nu nog leiding geeft aan de activiteiten op het gebied van gas en duurzame energie van het concern.

Lees ook | Ben van Beurden stapt op als topman van Shell

Wereldhave scherpt winstverwachting aan

Ook Wereldhave is met cijfers gekomen. De winkelbelegger heeft zijn winstverwachting aangescherpt. Deze aanscherping is mogelijk doordat het bedrijf een aantal succesvolle huurovereenkomsten heeft gesloten. 'We zijn heel tevreden over de eerste negen maanden van dit jaar', zegt topman Matthijs Storm. 'De groei komt met name door indexatie, maar de verhuurresultaten daar bovenop zijn ook goed geweest. Daarom verwachten ook voor volgend jaar opnieuw een groei van vier tot zes procent.'

In Nederland wist Wereldhave in het derde kwartaal een deal met Bestseller te sluiten en in België is het bedrijvenpark in Antwerpen eindelijk wat beter verhuurd. De bezettingsgraad van het vastgoed lag met 96,4% een fractie hoger dan eind december toen die 96,2% was.

De stijgende energiekosten zijn vooralsnog geen probleem voor Wereldhave. 'We hebben twee grote ontwikkelingen in Tilburg en Dordrecht, en alles is verhuurd. Als eigenaar van de panden doen wij er ook alles aan om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, zowel voor de huurder als voor de impact op het klimaat', zegt Storm.

Lees ook | Nieuwe klap voor winkeliers: forse huurverhoging op komst


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen