Financieel27 okt '22 14:24Aangepast op 28 okt '22 09:47

Olie- en gasbedrijven boeken enorme winsten; Shell geeft geen cent uit aan 'windfall tax'

Auteur: Aäron Loupatty

Olie- en gasbedrijven Shell en TotalEnergies hebben opnieuw enorme winsten geboekt tijdens de gascrisis. Zo wist het Britse Shell 6,7 miljard dollar winst te maken in het afgelopen kwartaal. Het Franse TotalEnergies kwam met een verdubbeling van de winst tot bijna tien miljard dollar.

Voor beide bedrijven zijn het flinke sprongen vooruit, ten opzichte van 2021. Voor Shell is de winst wel wat lager in vergelijking met een kwartaal eerder, toen er een gigantische winst van 18 miljard dollar werd geboekt. Desondanks wordt er nog steeds geprofiteerd van de hogere energieprijzen, mede dankzij overheidsingrepen die bijvoorbeeld de brandstofprijzen verlagen om zo de vraag hoog te houden.

Olie- en gasbedrijven Shell en TotalEnergies hebben opnieuw enorme winsten geboekt tijdens de gascrisis.
Olie- en gasbedrijven Shell en TotalEnergies hebben opnieuw enorme winsten geboekt tijdens de gascrisis. (ANP / EPA)

Voor Shell komen de winsten goed uit, omdat het van plan is om meer nieuwe aandelen in te kopen. Daar wordt ruim vier miljard dollar aan uitgegeven, om zo aandeelhouders te belonen. Daarnaast wil het bedrijf ook het dividend voor aandeelhouders verhogen. Over de hoge winsten is veel onvrede in het Verenigd Koninkrijk. Daarom heeft de overheid ook een zogeheten 'windfall tax' ingevoerd, waarmee woekerwinsten afgeroomd moeten worden.

Lees ook | Nieuwe topman voor Arcadis, recordwinsten Shell verleden tijd

Geen cent kwijt aan mazzeltaks

Met het extra geld wil het VK huishoudens ondersteunen gedurende de energiecrisis. Probleem is echter dat Shell afgelopen kwartaal nog geen cent heeft hoeven uit te geven aan de nieuwe belastingmaatregel. Oorzaak ligt bij 'forse investeringen' die het bedrijf heeft gedaan voor de energiewinning in de Noordzee, waardoor er geen 'mazzeltaks' betaalt hoeft te worden. Ook in het huidige kwartaal verwacht Shell geen geld kwijt te zijn aan deze nieuwe belasting.

Voor TotalEnergies komt de enorme winst ook goed uit. Doordat de winst verdubbeld is vergeleken met het kwartaal vorig jaar, kan het de aandeelhouders extra belonen. Het Franse bedrijf maakte al bekend dat aandeelhouders een dividend van 1 euro krijgen per aandeel, in december.

Lees ook | Overwinsten energie-producerende bedrijven naar 2 biljoen euro

De hele energiesector profiteert op dit moment van de enorm hoge prijzen, waardoor er recordwinsten worden geboekt. Uit een rapport van het Internationaal Energie Agentschap blijkt dat de overwinsten van alle energie-producerende bedrijven uitkomen op ruim 2 biljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen