Daarmee wordt er als het ware een wedloop van renteverhogingen gehouden. Want wie niet volgt, kan in een lastig parket komen: zie bijvoorbeeld de gigantische inflatie in Turkije, waar president Erdogan de rente juist verlaagt.
Lees ook | ECB zet gas bij: rente gaat nog verder omhoog
Elwin de Groot, macro-econoom bij de Rabobank, benadrukt dat het in de Verenigde Staten noodzakelijker is om de rente te verhogen dan in Europa. 'Daar zien we signalen dat er oververhitting van de economie plaatsvindt, daar moet de Fed dus wat aan doen en die zullen de rente ook verder verhogen, verwacht ik.' En dan zal de ECB ook opnieuw verhogen, is de lijn der verwachting. 'Anders loop je het risico dat de euro verder verzwakt.'

En dat wil de ECB absoluut niet hebben, omdat een zwakkere euro de inflatie (die al op recordhoogte staat) verder aanjaagt. 'Alle goederen die wij importeren en in dollars betalen, maken het in euro's duurder. Een zwakkere munt jaagt dan je eigen inflatie aan', legt De Jong uit. Al ziet hij nu ook fenomeen anders gebeuren. 'Door de renteverhogingen van de ECB en de relatief stevige taal van de centrale bank, is de euro weer iets opgekrabbeld. Nu schommelt de waarde ongeveer 1 tegen 1, vergeleken met de dollar.'
Lees ook | 'Spaarders zijn slechter af, ondanks hogere rente'
Economie koelt af, maar dat is niet slecht
Daarmee ziet De Jong dat de jongste renteverhoging van de ECB 'ook wel te verdedigen' is. Al staat daar tegenover dat het ook een recessie kan aanwakkeren. 'De ECB draagt bij aan het verlengen van de economische afkoeling. Maar het is niet de eerste oorzaak, dat zijn de gestegen energieprijzen. Dat lijdt in eerste instantie tot een recessie, maar een rentestijging maakt het ook duurder om te lenen, waardoor de economie afkoelt', volgens De Groot.
Maar afkoeling van de economie is niet per se slecht, benadrukt de Rabobank-econoom. 'Ik denk ook wel dat het zin heeft, omdat de afgelopen jaren financiële activa en reële activa opgezweept zijn door het lage rente-beleid. Dat is ook niet gezond', aldus De Groot.