Financieel28 okt '22 07:40Aangepast op 1 nov '22 09:40

KLM miljoenen kwijt aan problemen op Schiphol

Auteurs: ANP en BNR Webredactie

De problemen op Schiphol hebben luchtvaartmaatschappij KLM 175 miljoen euro gekost. Dochtermaatschappij Transavia speelde ook nog eens 55 miljoen euro kwijt. Het merendeel van die bedragen was te wijten aan gemiste inkomsten, maar KLM was ook geld kwijt aan de compensatie van passagiers van wie een vlucht werd geannuleerd.

KLM blijft ook in het winterseizoen last houden van 'moeilijke operationele omstandigheden', al was het resultaat in het derde kwartaal wel goed. KLM voerde meer vluchten uit en boekte een winst van 443 miljoen euro met een omzet van ruim 3,2 miljard. 'Daarmee zie je dat we bijna op het niveau van 2019 zitten', zegt ceo Marjan Rintel. 'We hebben de reizigers alleen niet de service kunnen bieden die we willen.'

Voor volgend jaar spelen enerzijds recessie en inflatie in Europa een rol, en anderzijds Azië waar China voorzichtig weer wat meer vluchten toelaat. 'We moeten zien hoe zwaar de recessie zal zijn, maar er is veel vraag naar reizen en de boekingen blijven komen', zegt Rintel, die daarmee voorzichtig positief is over 2023.

Lees ook | Voormalig Eneco-topman Sondag interim-baas bij Schiphol

Ook de geconsolideerde cijfers van Air France-KLM zijn naar buiten gebracht. De groep heeft in het derde kwartaal betere resultaten behaald dan analisten hadden verwacht. De omzet kwam uit op ruim 8 miljard euro, de nettowinst bedroeg 460 miljoen euro. 'Ik ben erg onder de indruk van hoe de Fransen het derde kwartaal hebben gedraaid', zegt KLM-baas Rintel over die cijfers.

Personeelstekort

KLM is zelf ook bezig om meer personeel aan te nemen, maar dat biedt pas over enkele maanden soelaas. 'We hebben inmiddels tussen de 200 en 300 mensen aangenomen. Die moeten natuurlijk nog worden opgeleid, maar geven ons daarna wat meer ruimte.'

Lees ook| Schiphol verlengt compensatieregeling voor vluchtmissers

Door te weinig personeel op Schiphol, met name bij de beveiliging, werden sinds juli maximale aantallen passagiers ingesteld. Dat betekende dat er vluchten geschrapt moesten worden. Daarnaast werden er vluchten verplaatst naar andere luchthavens zoals Rotterdam The Hague Airport. Ook verkocht KLM minder tickets aan uit Nederland vertrekkende passagiers.

Lees ook | KLM-topvrouw: krimpplan lost probleem niet op

Ook in het winterseizoen zijn er op Schiphol nog beperkingen van kracht. De luchtvaartmaatschappijen praten inmiddels met luchthaven Schiphol over compensatie voor alle problemen. Koepelorganisatie BARIN, die de maatschappijen vertegenwoordigt, denkt dat die gesprekken nog wel enkele weken zullen duren.

De problemen op Schiphol hebben luchtvaartmaatschappij KLM 175 miljoen euro gekost. Het gaat om gemiste inkomsten en compensatie van passagiers van wie een vlucht werd geannuleerd.
De problemen op Schiphol hebben luchtvaartmaatschappij KLM 175 miljoen euro gekost. Het gaat om gemiste inkomsten en compensatie van passagiers van wie een vlucht werd geannuleerd. (Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen