Financieel28 okt '22 14:29

Energiereuzen Exxonmobil en Chevron boeken 14 miljoen dollar winst per uur

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Amerikaanse olie- en gasbedrijven ExxonMobil en Chevron hebben in het derde kwartaal een nettowinst van samen meer dan 30 miljard dollar geboekt. Dankzij de torenhoge gasprijzen boekte Exxon de hoogste winst in 152 jaar, Chevron beleefde het tweede beste kwartaal ooit. Vanuit de politiek klinkt ondertussen steeds meer kritiek op de gigantische winsten van de oliereuzen, nu steeds meer huishoudens door de energiecrisis en hoge inflatie de eindjes nauwelijks nog aan elkaar kunnen knopen.

Lees ook | Overwinsten energie-producerende bedrijven naar 2 biljoen euro

Exxonmobil behaalde in het derde kwartaal een nettowinst van 19,7 miljard dollar, waarmee het vorige record van 17,6 miljard dollar uit het tweede kwartaal ruim werd overtroffen. Volgens de prognoses zal de totale winst van het bedrijf dit jaar neerkomen op meer dan 50 miljard dollar. Chevron boekte een winst van 11,2 miljard dollar, net iets onder het recordniveau van 12 miljard dollar uit het tweede kwartaal.

Dividend

De recordwinsten die de oliereuzen boeken - Chevron en ExxonMobil maakten afgelopen kwartaal samen zo'n 14 miljoen dollar winst per uur - zijn vooral goed nieuws voor de aandeelhouders. Terwijl de prijzen aan de pomp historisch hoog zijn en veel huishoudens worstelen met de hoge energierekening, geven de concerns hun winsten terug aan de aandeelhouders via hogere dividenden en de inkoop van eigen aandelen.

Lees ook | Biden haalt uit naar Shell: 'Winst niet naar aandeelhouders, maar naar consument'

Ondertussen voeren regeringsleiders de druk op de bedrijven op om hun uitstoot te verminderen en de prijzen aan de pomp te verlagen, maar vooralsnog zonder resultaat. Zo haalde de Amerikaanse president Joe Biden uit naar gas- en olieconcern Shell, dat geen cent blijkt uit te geven aan de Britse 'windfall tax' die consumenten zou moeten helpen. In plaats daarvan verhoogt ook Shell de dividenden.

(Raymond Kotewicz)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen