Financieel30 okt '22 20:00

Kwartaalcijfers en rentebesluit Fed beheren beursweek

Auteur: ANP

De komende handelsweek bestaat opnieuw uit een stroom kwartaalresultaten van zowel Nederlandse als buitenlandse bedrijven. Later in de week wordt bekend wat de Federal Reserve gaat doen met de Amerikaanse rente.

De handel op het Damrak start de week mogelijk met een impuls van stevige koerswinsten op Wall Street vrijdag. Daar maakten de technologiebedrijven Apple (bijna 8 procent) en Intel (ruim 10 procent) flinke koerssprongen na de publicatie van gunstige kwartaalcijfers. Ook andere chipbedrijven zoals Texas Instruments, Micron Technology en AMD waren gewild.

Luister ook | AEX Factor - Tech-aandelen verliezen biljoenen op de beurs, tóch moet je ze hebben

Speciaalchemiebedrijf DSM en veevoerbedrijf ForFarmers geven dinsdag inzage in de boeken. De dagen daarna is het de beurt aan onder meer bouwbedrijf Heijmans, informatieleverancier Wolters Kluwer, bankconcern ING en beursbedrijf Euronext.

Lees ook | Beleggers willen opheldering ING over nieuwe betrokkenheid witwassen

Bij de buitenlandse bedrijven komen onder meer de grote farmaconcerns Pfizer en Moderna met hun kwartaalcijfers naar buiten. Beleggers kijken daarbij uit naar de voortgang van de bestellingen voor de coronavaccins. Ook bedrijven zoals olieconcern BP, taxi- en maaltijdbezorgbedrijf Uber, chipbedrijf Qualcomm, autofabrikant BMW en bankconcern BNP Paribas rapporteren hun kwartaalcijfers.

Lees ook | Ondanks inflatiezorgen verkoopt Mercedes-Benz meer luxeauto's

Wat gaat de Fed doen?

Op het macro-economische vlak zijn alle ogen gericht op het rentebesluit van de Fed woensdag. Beleggers hopen dat de Amerikaanse centrale bank de rente minder agressief gaat verhogen. Sinds maart is de rente al met 300 basispunten opgeschroefd om de hoge inflatie tegen te gaan. Afgelopen week kwam de Europese Centrale Bank (ECB) al met een renteverhoging. De ECB krikte daarbij de rente opnieuw op met driekwart procentpunt.

Lees ook | 'Verhaal van de ECB had veel harder gemogen'

De komende handelsweek bestaat opnieuw uit een stroom kwartaalresultaten van zowel  Nederlandse als buitenlandse bedrijven. Later in de week wordt bekend wat de Federal Reserve gaat doen met de Amerikaanse rente.
De komende handelsweek bestaat opnieuw uit een stroom kwartaalresultaten van zowel Nederlandse als buitenlandse bedrijven. Later in de week wordt bekend wat de Federal Reserve gaat doen met de Amerikaanse rente. (ANP / Venema Media)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen