Financieel31 okt '22 16:30Aangepast op 31 okt '22 16:54

Miljoenen Nederlandse Brexitsteun goedgekeurd door Brussel

Auteur: ANP

Een Nederlands compensatieprogramma voor bedrijven die extra kosten moeten maken door Brexit, krijgt goedkeuring van de Europese Commissie. Vanwege het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie, moeten bedrijven nieuwe douaneprocedures doorlopen, en dat kost tijd en geld.

Door Brexit is het VK een zogeheten derde land geworden en zijn er nu tal van douaneverplichtingen bij in- en uitvoer. Bedrijven kunnen tussen 10.000- en 40.000 euro subsidie krijgen om de kosten te drukken van bijvoorbeeld het aanpassen van hun ICT-systemen aan de Brexiteisen. Het subsidiebedrag voor ICT-aanpassingen voor terminals, havenbedrijven en energiehandelsbedrijven loopt op tot 500.000 euro.

Lees ook | 'Kans op nieuwe verkiezingen Noord-Ierland 99,9 procent'

Het geld kan ook worden gebruikt voor trainingen en het inschakelen van adviesbureaus. Het moet wel om bedrijven gaan die voor het eerst handel drijven met een niet-EU-land of die door de brexit de omvang en complexiteit van hun douaneverplichtingen hebben zien toenemen. De Britten hebben op 1 januari hun douaneregels aangescherpt. Er moet direct aangifte worden gedaan van de import van goederen.

Een Nederlands compensatieprogramma voor bedrijven die extra kosten moeten maken door Brexit, krijgt goedkeuring van de Europese Commissie. Vanwege het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, moeten bedrijven nieuwe douaneprocedures doorlopen, en dat kost tijd en geld.
Een Nederlands compensatieprogramma voor bedrijven die extra kosten moeten maken door Brexit, krijgt goedkeuring van de Europese Commissie. Vanwege het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, moeten bedrijven nieuwe douaneprocedures doorlopen, en dat kost tijd en geld. (ANP / Eyevine)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen