Financieel1 nov '22 06:27Aangepast op 1 nov '22 09:33

Minister Adriaansens: Geen energie-voorschot mkb

Auteur: Mark van Harreveld

Vandaag treedt de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor energie-intensieve bedrijven in werking, met terugwerkende kracht. Er komt echter geen energie-voorschot voor het mkb. Dat heeft minister Adriaansens van Economische Zaken laten weten aan Ondernemend Nederland. 'Dat geld komt er niet', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Vandaag treedt de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor energie-intensieve bedrijven in werking, met terugwerkende kracht. Er komt echter geen energie-voorschot voor het mkb. Dat heeft minister Adriaansens van Economische Zaken laten weten aan Ondernemend Nederland.
Vandaag treedt de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor energie-intensieve bedrijven in werking, met terugwerkende kracht. Er komt echter geen energie-voorschot voor het mkb. Dat heeft minister Adriaansens van Economische Zaken laten weten aan Ondernemend Nederland. (ANP / Laurens van Putten)

'Burgers krijgen een zakje geld, ook in december; dat is een compensatie die wordt uitgekeerd voor het prijsplafond af is. Maar het mkb wil ook een voorschot om de winter door te komen. Dat geld komt er niet, dat is pech voor het mkb.' Er komt wel een regeling, maar pas in het tweede kwartaal - april dus. Maar de uitvoering zal veel tijd vergen, de RVO gaat de regeling uitvoeren. 'Dan ligt 'ie er, dan moet je hem aanvragen, eer je je geld hebt gaat er tijd overheen. Het gaat om heel veel geld.'

Lees ook| Burger krijgt energiesteun overheid

Beperkte regeling

Welke bedrijven komen in aanmerking voor de regeling? Energie-intensieve ondernemingen die jaarlijks meer dan 5.000 kuub gas of 50.000 kWh elektriciteit verbruiken waarbij minimaal 12,5 procent van de omzet uit energiekosten bestaat. Het gaat om ondernemingen met minder dan 250 werknemers en een jaaromzet van minder dan 50 miljoen euro.

Lees ook| 'TEK-regeling funest voor kleinere mkb'

Deze ondernemingen ontvangen maximaal 160.000 euro subsidie. Voor landbouwbedrijven geldt een maximum van 62.000 euro. Bedrijven krijgen maximaal 50 procent van hun totale energiekostenstijging boven de drempelprijs vergoed. Omdat deze tegemoetkoming onder de Europese staatssteunregels valt, wordt gekeken naar het totaalbedrag per onderneming, niet per energiecontract of per locatie. 'Anderhalve ton. Het is een beperkte regeling waar niet iedereen voor in aanmerking komt, ondernemers maken zich echt zorgen. Ze moeten zelf de winter zien door te komen.'

Lees ook | Frankrijk trekt miljarden uit voor energiehulp kleine bedrijven

Geld is op

Volgens Van Leeuwen 'smeet' Koolmees destijds met miljarden voor het bedrijfsleven, maar 'baanbehoud is nu niet het doel'. 'Voor de regeling is maximaal 3 miljard euro uitgetrokken. Het geld is een beetje op. Het prijsplafond voor burgers is waarschijnlijk ontzettend duur. Kaag lijkt het tegen te houden. Nu zegt ook Adriaansens: 'ga naar de bank, vraag belastinguitstel voor je energierekening'.

Lees ook | Exodus dreigt in industrie wegens gebrek aan energiesteun


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen