Financieel1 nov '22 13:04Aangepast op 3 nov '22 09:45

Economen en oud-politici willen nieuwe pensioenwet van tafel

Auteur: Jorn Lucas

Een groep van oud-bestuurders, politici en economen vindt dat de nieuwe pensioenwet van tafel moet. Het stelsel is te complex en de onzekerheid is te groot, zo stellen zij in een brandbrief aan de Tweede Kamer, die daar morgen over spreekt.

Zo is het omzetten van de opgebouwde rechten naar het nieuwe stelsel een 'waanzinnige operatie die veel eenvoudiger kan', zegt Casper de Vries, econoom aan de Erasmus Universiteit en één van de ruim 40 ondertekenaars van de brief. 'Het oude pensioenfonds sluiten en een nieuw fonds openen zonder de rechten te herwaarderen is veel eenvoudiger', ligt De Vries toe.

Een groep oud-bestuurders, politici en economen vindt dat de nieuwe pensioenwet van tafel moet. Minister Carola Schouten verdedigt morgen het nieuwe stelsel in de Tweede Kamer
Een groep oud-bestuurders, politici en economen vindt dat de nieuwe pensioenwet van tafel moet. Minister Carola Schouten verdedigt morgen het nieuwe stelsel in de Tweede Kamer (ANP / ANP)

Lees ook | Pensioenexpert: 'Hoger pensioen wordt nog lastig'

Aan de Wet Toekomst Pensioenen is jaren gewerkt en behelst een fundamentele verandering van het pensioensysteem. Zo krijgen werknemers die straks bij een fonds sparen voor een pensioen een individuele rekening en wordt de hoogte van het pensioen vooral afhankelijk van beleggingsresultaten.

Luister ook | Newsroom Den Haag - Een nieuwe pensioenwet?

Zeker in deze tijd van economische onzekerheid en hoge inflatie is dat onverantwoord, zeggen de experts. Zij vrezen voor een drama in de uitvoering én grote tegenvallers voor pensioenspaarders. De inflatie is hierbij 'de vijand' van het stelsel omdat het nieuwe pensioen het stijgende prijspeil niet zal kunnen bijbenen.

Lees ook| Schouten niet onder indruk van 'brandbrief' over pensioenwet

Poldermodel

Dat er ondanks de al langer klinkende kritiek toch voor deze oplossing is gekozen, heeft volgens De Vries te maken met het Nederlandse poldermodel. 'Als iedereen meepraat dan komt er bij dit soort zaken een product uit dat niet kan kloppen. Dat moet je centraler aansturen.' Iets wat in andere landen al is gedaan, zegt hij. 'Er zijn genoeg voorbeelden van nieuwe stelsels waarbij het ouder stelsel gewoon is gesloten.'

Lees ook| Kamermeerderheid gloort voor pensioenwet

De brief is onder meer ondertekend door CDA-prominenten Elco Brinkman en Herman Wijffels en oud-directeuren van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau. Woensdag wordt de nieuwe pensioenwet in de Tweede Kamer verdedigd door minister Carola Schouten. GroenLinks en de PvdA hebben nog grote vragen over die nieuwe wet, hun steun is juist nodig om de wet door de Eerste Kamer te krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen