Financieel11 nov '22 18:01Aangepast op 16 nov '22 19:58

Cryptobeurs FTX vraagt uitstel van betaling aan

Auteur: Aäron Loupatty

De ooit vooraanstaande cryptobeurs FTX heeft uitstel van betaling aangevraagd in de Verenigde Staten. Daarmee zijn de ontwikkelingen bij de cryptohandelsplaats vliegensvlug verlopen, nog geen week geleden werd pas bekend dat er liquiditeitsproblemen waren.

FTX en tientallen gelieerde bedrijven hebben gekozen voor een zogeheten Chapter 11-faillissementsprocedure in de Amerikaanse staat Delaware. Die procedure stelt bedrijven die niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen in staat om toch nog actief te blijven terwijl ze werken aan een doorstart. De faillissementsprocedure geldt onder andere cryptobeleggingsfirma Alameda Research, die eerder deze week alle activiteiten staakte.

Eerder deze week werd bekend dat er liquiditeitsproblemen waren bij een ander bedrijf van oprichter Sam Bankman-Fried, Alameda Research. De problemen daar straalden vervolgens af op zijn cryptobeurs FTX, waar een bankrun ontstond van gebruikers. De klanten vroeger echter zoveel geld op, waardoor de beurs met grote problemen kwam te zitten.

De ooit vooraanstaande cryptobeurs FTX heeft uitstel van betaling aangevraagd in de Verenigde Staten.
De ooit vooraanstaande cryptobeurs FTX heeft uitstel van betaling aangevraagd in de Verenigde Staten. (ANP / Zuma Press)

Binance bleek geen reddende engel

De hoop was dat de grootste cryptobeurs Binance te hulp kon schieten. In eerste instantie had de beurs ook de intentie om FTX over te nemen, maar na boekenonderzoek en aangekondigde onderzoeken door de financiële waakhond trok Binance zijn handen ervan af. Daarop werd vervolgens duidelijk dat FTX een tekort had van 7 miljard dollar.

Lees ook | Bizarre cryptocrash: biljoenen dollars in rook op

In de aankondiging van het uitstel van betaling werd ook bekendgemaakt dat oprichter Bankman-Fried is opgestapt bij het bedrijf. John Ray, de nieuwe topman van FTX, meldt dat uitstel van betaling van het bedrijf nodig is om 'stappen voorwaarts' te maken. De val van FTX heeft ook een crash op de cryptomarkten veroorzaakt. Grote cryptomunten zagen deze week hoe hun waarde in rap tempo daalde. Bitcoin is bijvoorbeeld op dit moment nog iets meer dan 16.500 dollar waard. Een jaar geleden stond de munt nog op zijn hoogtepunt met een waarde van ruim 68.000 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen