Financieel15 nov '22 11:27Aangepast op 16 nov '22 19:57

Chaos cryptomarkt houdt aan, 'blijf dicht bij huis'

Auteur: Jorn Lucas

De chaos op de cryptomarkt als gevolg van de geannuleerde overname van platform FTX door branchegenoot Binance lijkt aan te houden en begint steeds meer te lijken op een bankrun. 'Het is op zich gezond dat klanten het geld naar zich toehalen', zegt Robert Reinder Nederhoed, CEO van BitMyMoney.

Een reeks schandalen rondom cryptovaluta en -beurzen hebben voor een vertrouwenscrisis op de cryptomarkt gezorgd. In korte tijd is voor biljoenen dollars in rook opgegaan en ook de koers van de bitcoin is de afgelopen tijd flink gedaald.

De huidige chaos staat echter los van de bitcoin zelf, zegt Nederhoed. 'De transacties werken nog steeds wereldwijd, daar is niet mee aan de hand.' De huidige chaos heeft vooral te maken met bedrijven die risico's hebben genomen. 'In een keiharde concurrentiestrijd hebben deze bedrijven belegd met klanttegoeden. Deze risico's bleken toch te groot.' Volgens Nederhoed kan het niet anders dan dat de oprichter van FTX vervolgd gaat worden, nadat er voor een miljard dollar aan crypto's zou zijn gestolen.

Lees ook | Cryptobeurs FTX vraagt uitstel van betaling aan

Transparantie

Inmiddels gaan steeds meer cryptobeurzen hun reserves openlijk delen. De vraag is of de klant iets heeft aan deze transparantie, zegt Nederhoed. Hij denkt dat deze stap vooral een gevolg is van een tendens in de cryptowereld om de bestaande financiële wereld 'na te gaan bootsen'. 'Op die manier zijn ongereguleerde platformen ontstaan waar gevaarlijke dingen zijn gedaan.'

Zo is over Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, eigenlijk nog heel weinig bekend. 'Hun bedrijfsadres is onbekend en Binance is niet gereguleerd in Europa en Nederland. Desondanks hebben veel Nederlandse particulieren hun tegoeden bij Binance. Je zou zeggen dat mensen hun lesje hebben geleerd.'

Lees ook | Bizarre cryptocrash: biljoenen dollars in rook op

Dicht bij huis

Er zijn diverse cryptobeurzen in Nederland die wel gereguleerd zijn bij de De Nederlandsche Bank en waarvan de bestuurders getoetst zijn. Het advies van Nederhoed aan cryptospaarders is dan ook vooral dicht bij huis te blijven. 'Ga niet voor de rente op je bitcoin, wees blij met de stijging tot nu toe. Je spaart voor de lange termijn, niet voor morgen.'

De chaos op de cryptomarkt als gevolg van de geannuleerde overname van platform FTX door branchegenoot Binance lijkt aan te houden, en begint steeds meer te lijken op een bankrun.
De chaos op de cryptomarkt als gevolg van de geannuleerde overname van platform FTX door branchegenoot Binance lijkt aan te houden, en begint steeds meer te lijken op een bankrun. (Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen