Financieel22 nov '22 21:00Aangepast op 23 nov '22 10:06

Dezelfde energiecontracten en toch honderden euro's meer kwijt. Hoe kan dat?

Auteur: Bart van Rijswijk

Je hebt precies hetzelfde energiecontract en toch betaal je honderden euro's meer. Huishoudens die bij dezelfde maatschappij zitten kunnen tot wel 50 procent meer kwijt zijn aan gas en stroom, zeggen prijsvergelijkers Pricewise en Independer tegen BNR.

Buren die in eenzelfde huis wonen, bij dezelfde leverancier zitten en ongeveer hetzelfde verbruiken. Volgens Hans de Kok van Pricewise komt het voor dat het ene huishouden 2 euro betaalt voor een kuub gas en het andere 3 euro.

Ook Tim van der Lijn ontdekte dat hij veel meer betaalt voor energie dan een familielid. Ze zitten beiden bij Greenchoice en hebben allebei een variabel contract.

Van der Lijn is al twaalf jaar klant en sloot in maart dit jaar een nieuw (variabel) contract af bij Greenchoice. Toen in september de tarieven omhoog gingen, kwam hij erachter dat hij 20 procent meer betaalde voor gas en zelfs 40 procent meer voor stroom. Terwijl hij al langer klant was.

Lees ook | 'Energierekening structureel 2500 euro duurder vanaf 2024'

Je hebt precies hetzelfde energiecontract en toch betaal je honderden euro's meer. Huishoudens die bij dezelfde maatschappij zitten kunnen tot wel 50 procent meer kwijt zijn aan gas en stroom, zegt Hans de Kok van prijsvergelijker Pricewise tegen BNR.
Je hebt precies hetzelfde energiecontract en toch betaal je honderden euro's meer. Huishoudens die bij dezelfde maatschappij zitten kunnen tot wel 50 procent meer kwijt zijn aan gas en stroom, zegt Hans de Kok van prijsvergelijker Pricewise tegen BNR. (Sebastien SALOM-GOMIS/SIPA)

Ander instapmoment

Volgens De Kok van Pricewise heeft dat onder meer te maken met het moment waarop iemand klant wordt of wanneer iemands vaste contract afloopt. Dat bepaalt namelijk tegen welke prijs een energieleverancier stroom en gas moet inkopen. Normaal gesproken kopen maatschappijen vooraf energie in, zodat ze zich kunnen indekken tegen prijsschommelingen. Voor de één pakt dat gunstiger uit dan voor de ander, verklaart De Kok.

Lees ook | ACM wil weer vaste energiecontracten, opzeggen wordt daarom duurder

Huishoudens die nog maar net klant zijn, kunnen volgens De Kok eveneens een hoger tarief verwachten. 'Die wisselen in de regel vaker van leverancier en profiteren daarom van bepaalde kortingen, waardoor de marge kleiner is.' Energiebedrijven verdienen dus minder aan deze klanten en proberen de marges op te krikken door de tarieven harder te verhogen.

Ook energieminister Jetten bevestigt in een Kamerbrief dat het prijsverschil hierdoor wordt veroorzaakt. De tariefverschillen zijn volgens hem dusdanig groot dat hij de ontwikkeling zorgelijk vindt. Daarom belooft hij de Kamer om er onderzoek naar te doen.

Kortom, er zijn veel factoren die de hoogte van je energierekening bepalen. Juist die ondoorzichtigheid maakt het moeilijk te verklaren waarom de prijzen zo ver uiteen liggen, concludeert De Kok.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen