Financieel23 nov '22 15:55

Oprichter failliet cryptoplatform FTX zegt sorry tegen personeel

Auteur: Remy Kock

Sam Bankman-Fried, de oprichter van het failliete cryptoplatform FTX, heeft zijn excuses aangeboden aan de voormalige werknemers van het bedrijf voor zijn rol in het faillissement. In zijn excuses houdt Bankman-Fried vast aan dat de ineenstorting van het platform enkel en alleen toe te schrijven is aan een misplaatste 8 miljard dollar. Dat schrijft The Guardian.

Sam Bankman-Fried.
Sam Bankman-Fried. (ZUMAPRESS.com)

In zijn excuusbrief, die door de nieuwssite CoinDesk werd gepubliceerd, schrijft Bankman-Fried dat hij 'heel veel spijt' heeft van zijn overzichtsfout. Daarbij stelt hij tevens dat hij 'had gewild' dat er een hoop andere dingen anders waren gegaan. 'Ik ga doen wat ik kan om het goed te maken aan jullie en aan de klanten, zelfs als dat mij de rest van mijn leven kost.'

Lees ook | CoinGecko: mogelijk ook veel Nederlandse gedupeerden door val FTX

Bankman-Fried is tevens van mening dat het bedrijf nog altijd te redden is. 'Als ik geen faillissement aan had hoeven vragen in november, had ik het bedrijf boven water kunnen houden. Daarvoor hadden we genoeg geld op kunnen halen. Minuten nadat ik de faillissementspapieren tekende bleek er al interesse te zijn in mogelijke investeringen. Met dat geld, de waarde van het bedrijf en de rente vanuit andere partijen hadden we klanten geld uit kunnen keren en het bedrijf kunnen redden.'

Druk van buitenaf

Volgens Bankman-Fried was er ook sprake van flink wat 'gecoördineerde druk van buiten' om faillissement aan te vragen. 'Daar gaf ik aan toe', schrijft hij in zijn brief. 'Maar ik had beter moeten weten. Ik wou dat ik had geluisterd naar de mensen die nog in het platform geloofden en de waarde ervan inzagen, zoals ik dat ook altijd heb gedaan.'

Bankman-Fried benadrukt tevens in zijn brief dat FTX een 'fundamenteel gezond bedrijf' was, waarbij hij ook een eigen verhaallijn presenteerde met ruim 60 miljard dollar aan activa tegenover 2 miljard aan passiva in de lente van 2022.

Lees ook | Econoom: 'Met digital currency weet je wat je krijgt'

Sindsdien hebben twee crashes in cryptomarkten ervoor gezorgd dat de activa in waarde kelderden, ook toen steeds meer klanten zich uit het platform terugtrokken. In november waren de activa met ruim 17 miljard dollar gedaald, voordat een run op de cryptobeurs erin resulteerde dat er ruim 8 miljard dollar werd opgenomen in enkele dagen.

Druppel

De druppel die de emmer deed overlopen echter was de ontdekking van 8 miljard aan extra passiva, te wijten aan contant geld-reserves uit tijden 'voordat FTX bankrekeningen had'. Eerder zei Bankman-Fried tegen Vox-journalist Kelsey Piper dat hij die schulden vergeten was.

De schulden bestonden omdat het bedrijf gebruikers vroeg fondsen over te maken naar de rekening van het hedgefonds van FTX; Alameda Research. Wanbeheer van dat fonds resulteerde in miljarden aan schuld.

Lees ook | FTX-oprichter heeft spijt van faillissementsaanvraag

In zijn brief impliceerde Bankman-Fried niet direct dat Alameda verantwoordelijk is voor de implosie van FTX, waarbij de daadwerkelijke bron van verwarring niet adresseerde. Ook vermeldde hij de reden van de run op de bank niet: de ontdekking dat de solvabiliteit van Alameda op de token FTT rustte - een token die FTX zelf drukte, en die dus geen verdere waarde had behalve de belofte van FTX om dividend aan houders uit te betalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen