Financieel23 nov '22 15:53Aangepast op 23 nov '22 16:33

VVD: 'Betrokkenheid Amazon bij digitale euro is onwenselijke ontwikkeling'

Auteur: Aäron Loupatty

De VVD is bezorgd over de betrokkenheid van de Amerikaanse webshopgigant Amazon bij het opzetten van een Europese digitale valuta, ook wel de digitale euro genoemd. VVD-Kamerlid Eelco Heinen noemt de hulp een 'onwenselijke ontwikkeling' in het debat over de CBDC's.

De VVD is bezorgd over de betrokkenheid van de Amerikaanse webshopgigant Amazon bij het opzetten van een Europese digitale valuta, ook wel de digitale euro genoemd.
De VVD is bezorgd over de betrokkenheid van de Amerikaanse webshopgigant Amazon bij het opzetten van een Europese digitale valuta, ook wel de digitale euro genoemd. (ANP / EPA)

De zorgen van de VVD volgen op vragen van Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen die zich afvraagt hoe 'verstandig het is om één van de grootste Amerikaanse techbedrijven' mee te laten helpen bij het opzetten van de digitale euro. Daarbij verwijst hij ook naar de invloed die de Verenigde Staten op het Europese betaalmiddel kan hebben. 'De Amerikaanse overheid heeft graag en vaak achterdeurtjes in dit soort bedrijven.'

Lees ook | ECB vraagt ook Amazon voor ontwikkeling digitale euro

Amazon is samen met vier andere partijen door de Europese Centrale Bank gevraagd om mee te helpen bij het ontwikkelen van een prototype van de digitale euro. De vijf partijen zijn door de ECB gevraagd om een onderdeel van de nieuw in te voeren valuta te ontwikkelen. Daarbij zal Amazon zich concentreren op het afrekenen met de digitale euro bij online shoppen.

Ook verontwaardiging bij Kaag

Heinen vindt het 'heel gek' dat Amazon betrokken wordt. 'Als je al besluit tot de invoering van een dergelijke munt, dan moet de techniek in eigen handen zijn. Dat moet je niet door een commerciële partij laten doen. Zo'n partij zou daar ook geen toegang toe moeten hebben', zegt het VVD-Kamerlid in het debat.

Lees ook | 'Invoering digitale euro leidt tot maatschappelijk verkeerd beleid'

Eerder liet minister Sigrid Kaag van Financiën al weten het bijzonder te vinden dat Amazon een van de ontwikkelaars is van de digitale euro. 'Ik vind het op zijn zachtst gezegd heel opvallend dat een bigtechbedrijf als Amazon hiervoor gekozen is', zei ze daarover. Ze wil dit ook aanhangig maken binnen de EU.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen