Financieel27 nov '22 13:45Aangepast op 30 nov '22 12:32

Financieel toezichthouders onder grote druk na debacle FTX

Auteurs: BNR Webredactie en FD

Na de val van cryptobeurs FTX krijgen financieel toezichthouders enorm veel kritiek te verduren wegens het gebrekkige toezicht op de cryptosector, schrijft het FD. FTX-oprichter Sam Bankman-Fried kon ongestoord miljarden dollars vergokken van beleggers, onder wie mogelijk tienduizenden Nederlanders.

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried
FTX-oprichter Sam Bankman-Fried (ANP / Abaca Press)

Voorzitter Gary Gensler van de Amerikaanse toezichthouder SEC is het grootste mikpunt van kritiek. Veel mensen vragen zich af waarom hij niet ingreep, ondanks dat FTX een Amerikaanse tak had. De kritiek kan ook niet los gezien worden van de politiek. Gensler, een Democraat, sprak acht maanden geleden nog in Washington met Bankman-Fried, die één van de donoren was van de campagne van president Joe Biden en andere Democraten. Bankman-Fried was vaak in Washington om te lobbyen voor regels die gunstig waren voor FTX.

Lees ook | Oprichter failliet cryptoplatform FTX zegt sorry tegen personeel

Gensler beweerde tegenover Amerikaanse tv-zender CNBC dat hij constant met iedereen in de financiële wereld overlegt, en dat het gesprek dus niets bijzonder was. Ook gaf hij aan dat ingrijpen mogelijk is vanwege het gebrek aan specifieke cyptoregels.

Lees ook | 'Binance werpt zich op als redder van cryptomarkten'

Toekomst ongewis

Wat de cryptomarkt nu te wachten staat is volstrekt onduidelijk. Volgens Amerikaanse bladen zijn meerdere cyptobedrijven in de problemen gekomen door de val van FTX. Voor beleggers betekent het ook slecht nieuws: zij zagen veel munten in waarde dalen, en daardoor liep het vertrouwen in de online valuta een flinke knauw op. Enige lichtpuntje in de zaak is dat de crisis niet over lijkt te slaan op normale banken, omdat cryptobedrijven voornamelijk geld van elkaar lenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen