Financieel28 nov '22 16:39

Qatar vraagt miljarden voor deze topclub

Auteur: Jorn Lucas

De Qatarese eigenaren van de Franse topclub Paris-Saint Germain zetten 15 procent van hun aandelen te koop voor. Volgens de Qatarese eigenaren is de club inmiddels vier miljard euro waard, zo schrijft de Financial Times.

Volgens de krant zouden de eigenaren van de Franse kampioen sinds de zomer in gesprek zijn met verschillende investeerders over een verkoop van maximaal 15 procent. Onder hen zijn twee Amerikaanse fondsen. Nasser Al-Khelaifi, de voorzitter van de club zegt tegen de krant dat de besprekingen worden gevoerd op basis van een minimale geschatte waarde van ruim 4 miljard euro. Het afronden van een deal zou nog 'maanden' kunnen duren.

Lees ook | Een grote voetbalclub met nog grotere financiële problemen: FC Barcelona

Aanval op de hegemonie

De vraag is waarom er nu een deel van de club te koop wordt aangeboden. 'Het zou kunnen gaan om de groeiplannen van PSG te bekostigen of om de gedane investering terug te verdienen', zegt Ruud van der Knaap, sportmarketeer bij Triple Double. Zo zou er eindelijk een echte aanval gedaan moeten worden op de hegemonie van Real Madrid en FC Barcelona en er moet een nieuw stadion komen, zegt Van der Knaap.

Tekst gaat verder onder de tweet

De Qatari hebben in 2011 zo'n 70 miljoen euro betaald voor alle aandelen, de waarde van de club wordt nu gewaardeerd op vier miljard euro. 'Een geweldige stijging. Toen ze de club kochten was het een Europese middenmoter, nu behoort de club tot de top zes van Europa.'

Topspelers en -salarissen

Sinds die overname heeft PSG zo'n 1,6 miljard euro uitgegeven aan spelers en bijbehorende salarissen, zoals voor David Beckham en Zlatan Ibrahimovic. In 2017 werd de Braziliaanse aanvaller Neymar voor 222 miljoen euro overgenomen van FC Barcelona, terwijl afgelopen zomer Lionel Messi gratis werd overgenomen, ook van Barça.

Lees ook | Cryptokoorts in voetbal voorbij: projecten in zwaar weer

Dat het bericht nu naar buiten wordt gebracht, is mogelijk om de prijs nog wat omhoog te krijgen, zegt Van der Knaap. Mogelijk kan het Qatarese Sportfonds, de uiteindelijke geldschieter hier, nog meer belangen in Europese topclubs willen nemen. 'Een club uit de eredivisie zou kunnen, er zijn meer buitenlandse eigenaren van Nederlandse topclubs.'

De Qatarese eigenaren van de Franse topclub Paris-Saint Germain zetten 15 procent van hun aandelen te koop voor. Volgens de Qatarese eigenaren is de club inmiddels vier miljard euro waard, zo schrijft de Financial Times.
De Qatarese eigenaren van de Franse topclub Paris-Saint Germain zetten 15 procent van hun aandelen te koop voor. Volgens de Qatarese eigenaren is de club inmiddels vier miljard euro waard, zo schrijft de Financial Times. (Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen