Financieel1 dec '22 10:23

Het wordt koud en dus wordt gas weer duurder

Auteur: ANP

De Europese gasprijs ging donderdagochtend verder omhoog omdat er kouder weer in aantocht is in Europa. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs met bijna 9 procent tot 159 euro per megawattuur gas. Dat is het hoogste niveau in meer dan anderhalve maand.

Lees ook | Econoom waarschuwt voor hoge inflatie in 2023: 'Pas dan voelen mensen het'

De laatste tijd is de gasprijs al aan het stijgen vanwege voorspellingen voor koudere weersomstandigheden. Eerder daalde de prijs juist dankzij het milde weer. Maar volgens het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies, dat onder meer satellietmetingen uitvoert, zullen de temperaturen in grote delen van Europa deze maand scherp gaan dalen en lager liggen dan de gemiddelden. Daardoor zal de verwarming weer hoger gezet gaan worden.

Lees ook | Gasprijs naar hoogste niveau in zes weken

Gevulde voorraad

Economen waarschuwen dat een stijgende gasprijs ervoor kan zorgen dat de daling van de inflatie kan stokken. De Europese gasopslagen zijn wel goed gevuld door het milde weer van de afgelopen tijd. Ook wordt er veel meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Europa geïmporteerd om de weggevallen leveringen uit Rusland te compenseren.

De Europese gasprijs is opnieuw gestegen. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs wordt nu 159 euro voor megawattuur gas gevraagd, negen procent meer dan gisteren.
De Europese gasprijs is opnieuw gestegen. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs wordt nu 159 euro voor megawattuur gas gevraagd, negen procent meer dan gisteren. (ANP / Harold Versteeg)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen