Financieel2 dec '22 06:15

'Vat Russische olie gaat maximaal 60 dollar kosten'

Auteurs: ANP en Jorn Lucas

De Europese lidstaten zijn het eens over een prijsplafond voor Rusissche olie olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. Volgens persbureau Bloomberg komt de prijs op 60 dollar (57 euro) per vat te liggen. Dat is lager dan wat ingewijden in een eerder stadium van de onderhandelingen meldden, toen zou een vat (van 159 liter) nog maximaal zo'n 65 tot 70 dollar gaan kosten.

Later vandaag moeten de lidstaten nog hun handtekening onder het akkoord zetten, maar het lijkt erop dat de deadline van 5 december om Rusland verder te straffen voor de oorlog in Oekraïne gehaald wordt.

Lees ook | Verdeeldheid over maximale prijs voor vat olie

Het idee voor een prijsplafond komt van de G7-landen, de grootste economieën ter wereld, die de Russische inkomsten uit de olie-export willen aanpakken. De gesprekken over het prijsplafond liepen vast omdat onder andere Polen een lager bedrag vast wilde leggen, om zo meer druk te zetten op de oliewinsten van Moskou.

Productiekosten lager

De productiekosten van Russische olie liggen namelijk veel lager dat het plafond. In het akkoord dat op handen is zou ook een mechanisme zijn ingebouwd dat het prijsplafond 5 procent onder de marktprijs houdt.

Lees ook | Rusland blijft rijker worden van gasexport EU, ondanks sancties

Hoe Rusland gaat reageren op het prijsplafond is nog onduidelijk. Vorige maand zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov nog dat zijn land geen olie en gas zal exporteren naar landen die een prijsplafond op Russische aardolie steunen.

De Europese lidstaten zijn het eens over een prijsplafond voor Rusissche olie olie die per zee naar Europa wordt vervoerd.
De Europese lidstaten zijn het eens over een prijsplafond voor Rusissche olie olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. (ANP / EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen