Financieel7 dec '22 18:13Aangepast op 7 dec '22 19:21

Rijken der aarde doen aan stuivertje wisselen

Auteur: Jorn Lucas

Elon Musk was even niet meer de rijkste man ter wereld. Door de aankoop van Twitter en de aandelen in Tesla die hij daarvoor van de hand deed, daalde zijn vermogen. De Fransman Bernard Arnault, eigenaar van luxeconcern LVMH, werd daarna de rijkste.

Even voor 17.00 uur Nederlandse tijd daalde Musks vermogen door een daling van de beurskoers van Tesla naar 185,3 miljard dollar. Arnault en zijn familie waren toen 185,4 miljard dollar waard. Toen de koers van Tesla daarna weer opveerde heroverde Musk zijn titel.

Paul van Riessen, hoofdredacteur van Quote: 'De vermogens van deze mannen hangen samen met de koersbewegingen van de bedrijven waar ze leiding aan geven. Als het aandeel Tesla even daalt en LVMH stijgt, dan zal het stuivertje wisselen zijn.'

Arnault, die naast champagnehuis Moët & Chandon en cognacmerk Hennessy ook modehuizen Louis Vuitton en Christian Dior bezit, profiteerde tijdens de coronacrisis van een sterke vraag naar luxeproducten. Ook de heropening van de horeca en de opleving van belastingvrije aankopen van reizigers deden het bedrijf goed.

Bekijken | Forbes Real Time Billionaires

Fanatiek

Volgens Van Riessen nemen zowel Musk als Arnault hun plek op de Forbes lijst zeer serieus. 'Ik denk dat het iedereen wel wat doet, dit is wel een gave titel om te dragen.' Ondanks zijn leeftijd is Arnault ook nog steeds heel fanatiek, weet Van Riessen. 'Hij wordt ook wel de wolf in kasjmier genoemd door zijn strenge manier van zakendoen, een absolute streber die het fantastisch vindt om de rijkste man op aarde te zijn.' Overigens was hij dat al eerder, in 2021 deden luxeconcerns het ook al goed en daar profiteerde hij van.

Tekst gaat verder onder de tweet

Musk op papier

Musk werd dit jaar vooral op papier veel armer door een waardedaling van zijn aandelen in Tesla. Daarnaast schat Forbes in dat Musk te veel heeft betaald voor Twitter. De waarde van de berichtendienst zou veel lager liggen dan de 44 miljard die Musk er samen met enkele andere financiers voor neertelde. Ter vergelijking, de Quote 500-lijst in Nederland wordt aangevoerd door Charlene de Carvalho-Heineken met een totaalvermogen van een kleine dertien miljard euro.

Lees ook | Max Verstappen jongste ooit in Quote 500

Musk werd in september vorig jaar de rijkste persoon op de Forbes-lijst. Toen stond Jeff Bezos van Amazon nog tweede. Maar Musks aandelen van Tesla en Bezos' aandelen in Amazon daalden dit jaar flink in waarde. Bezos staat nu vierde, achter de Indiase tycoon Gautam Adani.

Elon Musk was even niet meer de rijkste man ter wereld. Door de aankoop van Twitter en de aandelen in Tesla die hij daarvoor van de hand deed, daalde zijn vermogen. De Fransman Bernard Arnault werd daarna de rijkste.
Elon Musk was even niet meer de rijkste man ter wereld. Door de aankoop van Twitter en de aandelen in Tesla die hij daarvoor van de hand deed, daalde zijn vermogen. De Fransman Bernard Arnault werd daarna de rijkste. (ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen