Financieel7 dec '22 20:30Aangepast op 22 dec '22 10:08

'Getir koopt Gorillas voor helft van de prijs'

Auteurs: Bloomberg en ANP

Boodschappenbezorgdienst Gorillas is nog maar iets meer dan de helft waard van vorig jaar. Bij de onderhandelingen over een overname door de Turkse branchegenoot Getir wordt aan het Duitse bedrijf een prijskaartje van 1,7 miljard dollar gehangen, terwijl de waarde van het bedrijf vorig jaar nog op drie miljard werd geschat.

Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Gorillas werd in 2020 opgericht en groeide hard tijdens de coronacrisis met de belofte om boodschappen binnen enkele minuten bij klanten thuis te bezorgen. De dienst die het bedrijf aanbood was echter verlieslatend en ook de snelle uitbreiding naar veel markten kostte veel geld. Daardoor raakte het geld van investeerders op.

Lees ook | Mogelijk fusie boodschappenbezorgers Getir en Gorillas

Bovendien was er na de coronatijd minder vraag naar de diensten. Verder hadden bedrijven als Gorillas het ook met overheden aan de stok die de zogeheten dark stores, een soort minidistributiecentra vanwaaruit de bezorgers naar klanten reden, niet in woonwijken willen hebben.

Ontslagen

Al die problemen leidden ertoe dat Gorillas in gesprek ging met Getir over een overname. Ook sneed het Duitse bedrijf in mei al in zijn personeelsbestand. Ongeveer de helft van het kantoorpersoneel werd toen op straat gezet. Na de samensmelting met Getir komt er mogelijk een nieuwe ontslagronde aan, al is de omvang daarvan nog onduidelijk.

Lees ook | Amsterdam sluit darkstore, Getir naar rechter

Boodschappenbezorgdienst Gorillas is nog maar iets meer dan de helft waard van vorig jaar.
Boodschappenbezorgdienst Gorillas is nog maar iets meer dan de helft waard van vorig jaar. (ANP / Venema Media)

Lees ook | 600 miljoen dollar verlies voor Getir


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen