Financieel14 dec '22 12:24

Russische olie-export stijgt, maar inkomsten dalen

Auteurs: Reuters en Jorn Lucas

De export van Russische olie is afgelopen maand fors gestegen. Door lagere prijzen en de scherpe kortingen die Moskou geeft op Russische olie daalden de inkomsten wel met 700 miljoen dollar tot 15,8 miljard dollar, aldus het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Lees ook | Zo komt Russische olie ondanks boycot toch naar Europa

Begin december hebben de G7, de Europese Unie en Australië een prijsplafond opgelegd aan olie uit Rusland, dit om te voorkomen dat de olie-inkomsten worden gebruikt om de oorlog in Oekraïne te financieren. De IEA verwacht dat het prijsplafond gaat leiden tot een vermindering van de Russische olieproductie. 'Hoewel lagere olieprijzen een welkome opluchting zijn voor consumenten die worden geconfronteerd met stijgende inflatie, valt de volledige impact van embargo's op Russische ruwe olie en productvoorraden nog te bezien', aldus het IEA.

Lees ook | 'Europa schiet zichzelf niet in de voet met olieboycot'

Vooralsnog zorgen met name China, India en het Midden-Oosten ervoor dat de export van olie uit Rusland op peil blijft, ondanks de afgenomen vraag uit onder meer Europa als gevolg van de boycot, aldus het IEA.

De export van Russische olie is afgelopen maand fors gestegen. Door lagere prijzen en de scherpe kortingen die Moskou geeft op Russische olie daalden de inkomsten wel.
De export van Russische olie is afgelopen maand fors gestegen. Door lagere prijzen en de scherpe kortingen die Moskou geeft op Russische olie daalden de inkomsten wel. (Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen