Financieel28 dec '22 12:35

ADP: Er blijft meer over van modaal inkomen

Auteurs: ANP en Jorn Lucas

Werknemers met een modaal loon houden komend jaar 3,7 procent meer over van hun salaris. Door aanpassingen in de belastingregels houden zij op hun brutosalaris van 3086 euro netto 91 euro per maand meer over. Dat blijkt uit cijfers van loonstrookverwerker ADP. Mensen met het minimumloon of die daar net boven zitten gaan er nog meer op vooruit. Het nettominimumloon gaat met 218 euro per maand omhoog.

Mensen die anderhalf keer modaal verdienen houden 87 euro in de maand meer over. Als het salaris twee keer modaal is, komt er netto 98 euro meer binnen. Daar zijn verschillende redenen voor, zegt Dik van Leeuwerden, expert wet- en regelgeving bij ADP Nederland. 'Dat heeft te maken met de lagere belasting maar komt vooral door de verhoogde arbeidskorting. Dat bedrag wordt van de belasting afgetrokken en daarom blijft er meer over onder aan de streep. Als je werkt, dan profiteer je.'

Er wordt al langer gesproken over compensatie van koopkrachtverlies, mede als gevolg van de hoge inflatie en gestegen energieprijzen. Dat werk meer gaat lonen, blijkt uit deze cijfers. 'Tijdens Prinsjesdag is hier veel over gesproken. En voor de werkenden is ervoor gekozen om dat te doen met de hogere arbeidskorting. Dat beleid lijkt te werken', zegt Van Leeuwerden.

Werknemers met een modaal loon houden komend jaar 3,7 procent meer over van hun salaris. Door aanpassingen in de belastingregels houden zij op hun brutosalaris van 3086 euro netto 91 euro per maand meer over.
Werknemers met een modaal loon houden komend jaar 3,7 procent meer over van hun salaris. Door aanpassingen in de belastingregels houden zij op hun brutosalaris van 3086 euro netto 91 euro per maand meer over. (ANP / Chantal Hoofs)

Het minimumloon stijgt met meer dan 10 procent door een extra verhoging. 'Het gaat hier om een bijzondere stijging van het wettelijke minimumloon', zegt Van Leeuwerden. 'Ieder half jaar wordt het wettelijke minimumloon geïndexeerd, nu komt daar een extra verhoging bovenop.'

Dat heeft niet alleen gevolgen voor mensen die in 2022 minimumloon verdienden, maar ook voor hen die daar vlak boven zaten. In 2024 zal het minimumloon nog eens stijgen, want dan gaat de overheid niet meer uit van een minimummaandloon, maar van een minimumuurloon. Zodra dat ingevoerd wordt gaat de overheid uit van een 36-urige werkweek, terwijl het minimummaandloon nu nog van een 40-urige werkweek uitgaat.

Lees ook | Consumenten minder somber, 'euforie misplaatst'

Reiskosten

Mensen met een AOW-uitkering gaan er ook op vooruit. Alleenstaanden krijgen 92 euro per maand extra, getrouwde stellen krijgen twee keer 57 euro extra per maand. Een aanvullend pensioen van 1000 euro bruto per maand levert nauwelijks iets extra's op. Daarvan houden gepensioneerden netto 2 euro per maand meer over.

Verder zijn er nog meer voordelen die werknemers kunnen tegenkomen, benadrukt ADP. Zo kunnen werkgevers een hogere onbelaste reiskostenvergoeding geven en ook meer thuiswerkvergoeding. De reiskostenvergoeding gaat van 0,19 naar 0,21 cent per kilometer, de thuiswerkvergoeding van 2 euro naar 2,15 euro per dag. 'De vraag is wel of werkgevers dit gaan betalen, dat is arbeidsvoorwaardelijk voor werkgever en werknemer. Het is niet verplicht, maar de fiscale wetgeving staat dit wel toe.'

Lees ook | 'Nieuwe pensioenwet verademing voor zzp’ers'

ADP verwerkt maandelijks zo'n 1,2 miljoen loonstroken in Nederland. De cijfers van de loonstrookverwerker komen overeen met gegevens die branchegenoot Visma Raet vorige week naar buiten bracht. Dat bedrijf had alleen naar de loonstroken in de zorg, het onderwijs en bij overheden gekeken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen