Financieel16 jan '23 13:46Aangepast op 16 jan '23 17:00

Verdienen aan zelf opgewekte stroom verleden tijd

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

De salderingsregeling is niet meer nodig en moet daarom afgebouwd worden. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die daarmee een voorstel van het kabinet steunt. Met de regeling kunnen huishoudens met zonnepanelen hun goedkope stroom die ze terugleveren aan het net wegstrepen tegen stroom die ze op andere momenten afnemen.

De Consumentenbond pleit in een brief aan de Tweede Kamer juist voor het behoud van salderen voor eigenaren van zonnepanelen of tenminste een gepaste vergoeding voor de teruggeleverde stroom aan het net. De Tweede Kamer zal hierover dinsdag vergaderen.

De salderingsregeling is niet meer nodig en moet daarom afgebouwd worden. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
De salderingsregeling is niet meer nodig en moet daarom afgebouwd worden. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). (Unsplash)

De ACM gelooft dat de regeling ooit nuttig was, maar ook dat er momenteel geen noodzaak meer is voor extra stimuleringsmaatregelen, omdat steeds meer mensen zonnepanelen willen. 'De regeling staat efficiënter gebruik van het elektriciteitsnetwerk in de weg, doordat het massale terugleveren aan het net bijvoorbeeld de groei van thuisbatterijen afremt', zegt Remko Bos, directeur energie bij ACM.

Lees ook | 'Afhankelijkheid groene stroom zorgt mogelijk voor stroomtekorten'

Koning

Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE), heeft wel begrip voor de argumenten van de ACM. Want het systeem is inderdaad nuttig geweest. 'Deze regeling heeft ervoor gezorgd dat Nederland zonnekampioen van Europa, er is geen land met meer zonnepanelen per hoofd van de bevolking als Nederland.'

Maar die tijden zijn voorbij, benadrukt Van der Gaag. 'Die panelen worden steeds goedkoper en dus is er steeds minder subsidie nodig om ze toch rendabel te maken.' Daarnaast moet rekening worden gehouden met de fluctuerende waarde van zonnestroom.

Lees ook | Waarom jij níet profiteert van een lage energieprijs

'Wat veel mensen zich niet realiseren is dat stroom van zonnepanelen soms heel veel waard is en soms ook helemaal niet. Als er heel veel zon is, is de stroom bijna gratis. Maar dagen met weinig tot geen zon, dan is stroom heel duur. De salderingsregeling doet eigenlijk alsof al die stroom hetzelfde waard is, de mensen die stroom leveren die eigenlijk weinig waard is krijgen in feite een compensatie en die wordt betaald door anderen.'

Investeringen en verwachtingen

Veel mensen hebben echter geïnvesteerd in zonnepalen, juist door deze salderingsregeling. De investering kon gedaan worden omdat er kon worden gerekend op de subsidie. Mede daar pleiten zowel de toezichthouder ACM en ook de Consumentenbond voor duidelijkheid. Bos: 'de regeling zou eigenlijk al in 2020 zijn aangepast, afschaffing gebeurt nu ook niet direct maar zal in stapjes gaan. Men wist dat dit er aan zat te komen.'

Van der Gaag pleit dan ook vooral voor gedragsverandering als het gaat om energieverbruik. 'We weten allemaal dat het elektriciteitsnetwerk overbelast is, we moeten mensen stimuleren om daar slimmer mee om te gaan.'

Energieleverancier Budget Energie vorig jaar eigenhandig om niet meer jaarlijks te salderen, maar maandelijks. Consumenten dreigden daardoor geld mis te lopen omdat de overtollige zonne-energie uit de zomer daardoor niet meer kon worden verrekend met het verbruik in de wintermaanden. Pas nadat er over de kwestie ophef was ontstaan kwam Budget Energie op het besluit terug.

Lees ook | Opnieuw problemen voor energiecrisisplan Jetten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen