Financieel16 jan '23 13:12Aangepast op 16 jan '23 13:28

Waarom de prijs van bitcoin weer stijgt

Auteur: Aäron Loupatty

Totaal tegen de omstandigheden in de cryptosector in, stijgt de prijs van bitcoin weer. De afgelopen tijd moesten meerdere cryptobedrijven grote aantallen werknemers ontslaan en staan verschillende bedrijven aan de rand van de afgrond, maar dat heeft tot nog toe weinig effect op de prijs van bitcoin. Voor het eerst sinds november 2022 is de prijs van bitcoin namelijk weer boven de 20.000 dollar.

Eindelijk beleven crypto-enthousiastelingen weer een positief moment, nu de bitcoinprijs de grens van 20.000 dollar heeft doorbroken.
Eindelijk beleven crypto-enthousiastelingen weer een positief moment, nu de bitcoinprijs de grens van 20.000 dollar heeft doorbroken. (ANP / Laurens van Putten)

Dat bitcoin afgelopen weekend de belangrijke gevoelsmatige grens van 20.000 dollar passeerde was een opsteker voor crypto-enthousiastelingen. Na grote schandalen, omgevallen cryptobedrijven en massa-ontslagen konden de crypto-investeerders wel weer een lichtpuntje gebruiken. Tot nog toe steeg de prijs van bitcoin deze maand met 28 procent, wat daardoor de beste openingsmaand van bitcoin is sinds 2020, toen de prijs met 31 procent steeg. Daarmee is ook de algehele prijs van alle cryptovaluta door een belangrijke grens gebroken: die van 1 biljoen dollar, terwijl alle cryptomunten eerder nog een algehele waarde van 850 miljard dollar vertegenwoordigden.

Lees ook | Bitvavo-schuldenaar Genesis heeft drie miljard schuld

FOMO: Fear of Missing Out

De stijging van cryptomunten zoals bitcoin is met name te danken aan betere economische vooruitzichten. Zo zagen de Verenigde Staten de inflatiecijfers voor de zoveelste maand op rij dalen en werden de consumentenprijzen in december zelfs iets goedkoper dan in november. En een dalende inflatie is goed voor de omstandigheden voor beleggers en investeerders. Want nu de inflatie daalt, zullen centrale banken mogelijk rustiger aan doen met het verhogen van de rente. Dat zorgt ervoor dat het klimaat om te investeren in aandelen en crypto-bezittingen verbetert. Daarnaast is er ook sprake van enige FOMO, de angst om de boot te missen, zo meent cryptodeskundige Noelle Acheson.

Lees ook | Wordt 2023 een beter jaar voor crypto?

Nu de prijs weer stijgt, zullen mensen bang zijn dat ze de rit omhoog zullen missen. Daarom willen ze nu gauw nog een graantje meepikken van de koerssprong, zo beredeneert Acheson. Het fenomeen FOMO was eerder terug te zien op de cryptomarkt toen de prijs van bitcoin steeg naar het recordniveau van boven de 60.000 dollar. Daarnaast is de term ook herkenbaar bij scams, maar wordt het ook gebruikt in andere sectoren, zoals op de huizenmarkt.

Mogelijke schokgolf

Toch betekent de huidige groeispurt niet dat het weer goed gaat met de cryptosector. Zo blijkt dat Genesis, een cryptobedrijf van de Digital Currency Group, ruim drie miljard dollar schuld heeft. Een deel van die schuld staat op rekening van Gemini, een van de grootste geldschieters in de crypto-industrie. Daarnaast krijgt ook de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo bijna 300 miljoen dollar van Genesis. Indien Genesis omvalt, zou dat een grote schokgolf teweeg kunnen brengen op de koersen van de verschillende cryptovaluta.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen