Financieel19 jan '23 20:13

'Nederland en Japan dicht bij deal met VS over chipexport China'

Auteurs: Bloomberg en Jorn Lucas

Nederland en Japan zijn dicht bij een overeenkomst met de Verenigde Staten over een beperking van de export van chiptechnologie naar China. Volgens persbureau Bloomberg kunnen de exportrestricties van Nederland en Japan tegen het einde van deze maand afgerond worden. Beide landen zijn belangrijke spelers als het gaat om hoogwaardige chipapparatuur.

'Ik heb er vrij veel vertrouwen in dat we er zullen komen', zegt Rutte in een interview met Bloomberg tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Rutte was dinsdag nog in het Witte Huis, waar hij met de Amerikaanse president Joe Biden onder meer heeft gesproken over de exportbeperkingen. Ook toen gaf de premier aan vertrouwen te hebben in een goede afloop van de onderhandelingen.

Lees ook | Rutte positief over chip-discussie met VS, doet geen toezeggingen

Eenzijdige maatregelen

De Amerikaanse regering nam in oktober eenzijdige maatregelen om de export van zeer geavanceerde halfgeleiders en halfgeleidertechnologie naar China te beperken. Dat mag niet meer door Amerikaanse bedrijven aan China worden geleverd. Amerikanen mogen hier ook niet meer aan meewerken.

Nederland en Japan zouden dicht bij een overeenkomst met Amerika zijn over een beperking van de export van chiptechnologie naar China.
Nederland en Japan zouden dicht bij een overeenkomst met Amerika zijn over een beperking van de export van chiptechnologie naar China. (Unsplash)

Nederland is wereldwijd een van de belangrijkste leveranciers van machines die worden gebruikt bij de productie van chips. Maar de Amerikanen willen de export van chipmachines van ASML naar China beperken. Het gaat dan niet alleen om de modernste EUV-machines van ASML waarvan de export naar China nu al op pauze staat, maar ook om de al wat oudere machines die fabriceren met DUV-technologie. Japan heeft belangrijke chipbedrijven als bijvoorbeeld Tokyo Electron en Renesas.

Lees ook | Amerika voert de druk op ASML op


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen