Financieel24 jan '23 13:52

Nog nooit verdiende Nederland zo veel aan emissierechten

Auteur: Jorn Lucas

De Nederlandse overheid heeft afgelopen jaar een recordbedrag verdiend aan de verkoop van CO2-rechten. De opbrengst komt boven de 1 miljard euro uit, dankzij de hoge prijs van Europese emissierechten vorig jaar. Dat meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).

'Grote bedrijven moeten elk jaar voor elke ton CO2 die ze uitstoten jaarlijks ook een recht inleveren', zegt Maaike Breukels van de NEa. 'Die rechten zijn te koop op een veiling maar het aantal rechten daalt waardoor de prijs omhoog gaat.' De gemiddelde prijs was vorig jaar een kleine 80 euro, tegenover 54 euro een jaar eerder.

Lees ook | EU-burgers gaan betalen voor CO2-uitstoot rijden en wonen

Klimaatbeleid

Een deel van die emissierechten kan een onderneming gratis krijgen, de rest moet worden gekocht op een veiling. Nederland verkocht er op die manier vorig jaar ruim 14 miljoen, flink minder dan in 2021. Door de hogere prijs leverden de verkopen van vorig jaar alsnog ruim 1,1 miljard euro op voor de schatkist. 'Europa heeft bepaald dat minstens de helft van dit bedrag besteed moet worden aan klimaatbeleid', zegt Breukels.

Lees ook | Kabinet wil af van handel in stikstofruimte

De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis heeft vorig jaar wel gezorgd voor een kleine schok in de markt, maar de prijs heeft zich relatief snel hersteld, zegt Breukels. 'Dat zagen we ook tijdens de coronapandemie. Toen daalde de productie bij bedrijven ook waardoor minder CO2 werd uitgestoten, maar ook toen herstelde de prijs snel.'

Investeringen

Volgens Breukels is het doel van dit emissiehandelssysteem niet om de prijs van emissierechten omhoog te krijgen. 'Als de prijs hoog is dan zullen investeringen om CO2-uitstoot te reduceren wel eerder lonen. Die afweging is met een hoge handelsprijs is eerder te maken.'

De Nederlandse overheid heeft afgelopen jaar een recordbedrag verdiend aan de verkoop van CO2-rechten.
De Nederlandse overheid heeft afgelopen jaar een recordbedrag verdiend aan de verkoop van CO2-rechten. (ANP / Kim van Dam)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen