Financieel25 jan '23 09:35Aangepast op 25 jan '23 10:07

ASML verwacht recordjaar, ondanks beperkingen richting China

Auteur: Jorn Lucas

Na een succesvolle omzetstijging in 2022, verwacht chipmachinemaker ASML ook in het eerste kwartaal van dit jaar goed uit de startblokken te komen. Het bedrijf uit Veldhoven verwacht een omzet tussen 6,1 miljard en 6,5 miljard euro in het eerste kwartaal, hoger dan wat analisten hadden verwacht.

Volgens topman Peter Wennink voorzien zijn klanten dat de markt in de tweede helft van dit jaar verder aantrekt. Bovendien trekt de Chinese economie weer aan nu de coronabeperkingen daar zijn opgeheven. 'Dat betekent dat de vraag nog altijd hoger is dan we kunnen leveren.'

Na een succesvolle omzetstijging in 2022, verwacht chipmachinemaker ASML ook in eerste kwartaal van dit jaar goed uit de startblokken te komen.
Na een succesvolle omzetstijging in 2022, verwacht chipmachinemaker ASML ook in eerste kwartaal van dit jaar goed uit de startblokken te komen. (ANP / Rob Engelaar)

ASML is verreweg de grootste leverancier van chipmachines ter wereld en de enige die de meest geavanceerde EUV-machines maakt die nodig zijn voor de productie van de modernste soorten chips. Die machines mag ASML niet aan China leveren en als het aan de Verenigde Staten ligt gaat dat ook gelden voor de vorige generatie machines, ook wel DUV genaamd. 'Dit is geen zakelijke beslissing, maar een geopolitieke beslissing. En die nemen wij niet', zegt Wennink in gesprek met BNR. 'We staan in contact met beide landen en regeringsleiders en wij geven hen de informatie die ze nodig hebben.'

Lees ook | Nieuwe chipwet kan grote gevolgen hebben voor ASML

Balans

Volgens Wennink is het van belang dat de discussie gebalanceerd gevoerd wordt, want dit gaat niet alleen om ASML. 'Wij zijn het lijdend voorwerp maar het maakt niet uit of dit gesprek nou in het Oval Office of in Veldhoven wordt gevoerd. En er zijn meerdere bedrijven hierbij betrokken.'

Over heel 2022 zette ASML een omzet van 21,2 miljard euro in de boeken, 14 procent meer dan in 2021. Maar de vraag naar de lithografiemachines van ASML is groot, want het bedrijf heeft nog voor meer dan 40 miljard euro aan bestellingen in de boeken staan. Dus rekent Wennink op een omzettoename voor dit jaar van 25 procent.

Lees ook | Rutte positief over chip-discussie met VS, doet geen toezeggingen

Over 2022 bleef een winst van 5,6 miljard euro over. Dat was iets minder dan de haast 5,9 miljard euro van een jaar eerder toen er per euro omzet meer winst overbleef. Onder meer de personeelskosten stegen en er ging meer geld naar onderzoek en ontwikkeling.

Compensatie

Nederland denkt nog na of ze het verzoek van de Verenigde Staten om exportbeperkingen voor ASML naar China te instellen, zullen inwilligen. Wennink weigert te speculeren over de mogelijke gevolgen als Nederland besluit om mee te doen met de exportbeperkingen. 'Wij hebben niet gevraagd om een compensatie, we gaan er van uit dat ze hier op een redelijke manier uitkomen. Maar ik neem aan dat dit op regeringsniveau wordt overwogen, maar dat is speculeren.'

ASML heeft eerder aangegeven dat het verwacht dat een exportverbod op de lange termijn geen grote impact zal hebben. De productiecapaciteit die anders in China was opgebouwd bij klanten zal zich volgens het ASML-bestuur naar andere delen van de wereld verplaatsen.

AEX

ASML behoorde woensdag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het aandeel werd 1,7 procent lager gezet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen