Financieel25 jan '23 11:51

Booking.com treft miljoenenschikking met Franse fiscus

Auteur: ANP

Hotelboekingsplatform Booking.com heeft een schikking getroffen met de Franse belastingdienst in een langlopend geschil over belastingontwijking. Booking betaalt de de fiscus 153 miljoen euro, zo bevestigt het bedrijf tegen persbureau AFP.

De overeenkomst geldt voor de boekjaren 2006 tot 2018 en heeft geen betrekking op de jaren daarna. Booking.com, in 1996 opgericht in Nederland, was eerder al het onderwerp van een onderzoek van de Franse belastingdienst met betrekking tot zijn activiteiten in Frankrijk over de periode tussen 2003 en 2012.

Lees ook | Voormalig cfo's Booking.com verhoord om belastingontduiking

Booking.com heeft een schikking getroffen met de Franse belastingdienst in een langlopend geschil over belastingontwijking.
Booking.com heeft een schikking getroffen met de Franse belastingdienst in een langlopend geschil over belastingontwijking. (ANP / Harold Versteeg)

In 2016 kreeg het bedrijf een navorderingsaanslag van 365 miljoen euro van de Franse belastingdienst voor gederfde belastinginkomsten over de jaren 2003 tot en met 2012. Volgens de Fransen had Booking.com een permanente vestiging in Frankrijk, maar werd er geen belasting afgedragen. Daarnaast werden er vervolgonderzoeken gestart naar de jaren na 2012.

Lees ook | Spaanse concurrentiewaakhond opent onderzoek naar Booking.com

Hoofdkantoor

Ook door andere Europese landen zijn er voor vele miljoenen navorderingen opgelegd aan Booking.com. Het hoofdkantoor van het platform staat in Nederland, waar de belastingheffing voor bedrijven voordeliger is dan die van andere Europese landen.

'Als Nederlandse groep die in Nederland belasting betaalt, houden we vol dat we een goede reputatie hebben en altijd hebben gehad bij de Franse belastingdienst, en we zijn tevreden te kunnen bevestigen dat we een minnelijke schikking hebben bereikt met de Franse belastingdienst', verklaarde het bedrijf. Een minnelijke schikking is een regeling buiten de rechtbank om.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen