De Belastingdienst informeert tot nu toe alleen belastingplichtigen en hun adviseurs over interne standpunten. Als antwoorden op rechtsvragen ook openbare beleidswijzigingen worden, dan zullen ze voor iedereen toegankelijk zijn, aldus het FD.
Lees ook | IT-projecten kosten overheid 700 miljoen euro meer dan begroot
Eigen standpunten
Volgens hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars van de Erasmus Universiteit, zal de openheid van zaken voor veel mensen weinig betekenis hebben. Maar er zijn ook belastingplichten die hier echt wat aan zullen hebben.
'De wetgeving is complex en onduidelijk. De staatssecretaris neemt al jaren standpunten in en deze worden ook netjes gepubliceerd. Maar er zijn binnen de dienst ook inspecteurs die bij de uitvoer van hun werk ook zelf, eigen, standpunten innemen en toepassen', zegt Kavelaars. 'Niemand weet wat die standpunten zijn en de staatssecretaris kent deze ook niet.'

Volgens Kavelaars kan dit leiden tot rechtsongelijkheid, de vrees is dan ook dat de extra openheid kan gaan leiden tot veel meer rechtszaken. 'Het zou zeker kunnen', zegt Kavelaars. Belastingbetalers die het niet eens zijn met hun aanslag, kunnen om verlaging van de aanslag verzoeken bij de Belastingdienst. Als de Belastingdienst weigert, kunnen ze naar de rechter gaan en beroep doen op het beginsel van gelijkheid.
Kavelaars voorziet vooral een toenemend aantal vragen over specifieke gevallen. 'Als het geval niet gelijk is aan het standpunt, dan kan je je er ook niet beroepen. Daar gaan discussies over ontstaan.'
Lees ook | Organisaties krijgen 'foutgevoelige' wetten niet uitgevoerd
Staatssecretaris
Staatssecretaris Van Rij zegt tegen de krant dat oudere standpunten die nog relevant en onveranderd zijn, wellicht ook openbaar gemaakt worden. Hij was zich bewust van verzoeken om vermindering van aanslagen, maar stelde dat er niet defensief op moet worden gereageerd.
'Dat is nog wel een interessant punt, want hij zal het eens moeten zijn met oude standpunten die hij niet kent maar wel verantwoordelijk voor is', zegt Kavelaars. 'Hij zal de standpunten moeten doornemen en kijken of hij er mee eens is. Als dat niet zo is, dan kan hij er ook niet mee naar buiten komen.'
De termijn waarin belastingbetalers zich op oude standpunten kunnen beroepen is nog onzeker. Voor vermindering door de Belastingdienst geldt een limiet van 5 jaar. Vanaf 1 april 2022 zijn alle standpunten online beschikbaar en nieuwe standpunten worden binnen 2 weken gepubliceerd.