Financieel7 feb '23 11:49

'Honderden miljarden dollars schade door natuurrampen'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Natuurrampen hebben in 2022 voor honderden miljarden dollars aan schade veroorzaakt. De schade zou in totaal zijn opgelopen tot wel 313 miljard dollar, zo berekende het onderzoeksbureau Aon. Met 50 miljard dollar was de schade in Europa volgens de onderzoekers hoger dan het historisch gemiddelde sinds 2000.

Nederland ging vooral gebukt onder enkele zware stormen die gevaarlijke situaties voor mensen opleverden en schade aan gebouwen en voertuigen veroorzaakten. Storm 'Eunice', die in februari 2022 over Nederland trok, was met 3,4 miljard dollar aan verzekerde schade de duurste Europese storm sinds 2010.

Lees ook | Aardbeving zorgt ook voor financiële catastrofe in Turkije

Een na duurste natuurramp in geschiedenis

In 2022 gingen de Verenigde Staten gebukt onder de op een na duurste natuurramp in de geschiedenis. De orkaan Ian zou daar 50 tot 55 miljard dollar aan verzekerde schade hebben veroorzaakt. Alleen het uitgekeerde bedrag als gevolg van de orkaan Katrina in 2005 was hoger. Wereldwijd overleden 31.300 mensen als gevolg van een natuurramp.

Natuurrampen hebben in 2022 voor honderden miljarden dollars aan schade veroorzaakt. De schade zou in totaal zijn opgelopen tot wel 313 miljard dollar, zo berekende het onderzoeksbureau Aon.
Natuurrampen hebben in 2022 voor honderden miljarden dollars aan schade veroorzaakt. De schade zou in totaal zijn opgelopen tot wel 313 miljard dollar, zo berekende het onderzoeksbureau Aon. (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen