Financieel7 feb '23 11:52

Ook recordwinst voor BP dankzij hoge energieprijs

Auteurs: ANP en Jorn Lucas

Net als Shell en Exxon Mobil, heeft de Britse olie- en gasproducent BP een recordwinst behaald over het afgelopen jaar. Het concern boekte een operationele winst van 28 miljard dollar (26 miljard euro), meer dan het dubbele vergeleken met een jaar eerder. De winstsprong is volledig toe te schrijven aan de hogere energieprijzen.

Onder de streep resteerde echter een nettoverlies van 2,5 miljard dollar. Dat werd veroorzaakt door een forse afschrijving op het belang in het Russische olieconcern Rosneft. Vanwege de oorlog en de westerse sancties heeft BP zich uit Rusland teruggetrokken. BP was bijna dertig jaar actief in het land.

Lees ook | Miljardenwinst ExxonMobil zet kwaad bloed bij Biden

Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne gingen de prijzen van olie en gas vorig jaar hard omhoog. Daardoor werden de resultaten van energiebedrijven flink gestuwd. Olie- en gasconcern Shell maakte vorige week een recordwinst bekend over 2022 van 38,4 miljard euro. ExxonMobil, het grootste oliebedrijf van de Verenigde Staten, maakte in 2022 een recordwinst van bijna 56 miljard dollar (52 miljard euro) is behaald.

Luister ook | Macro met Boot en Mujagić - 'Shell is zijn maatschappelijke licentie helemaal kwijtgespeeld'

Milieuorganisaties vinden dat de oliebedrijven veel te weinig geld steken in groene energie. De linkse oppositie in de Tweede Kamer wil dat oliemaatschappijen met terugwerkende kracht meer belasting betalen over de recordwinsten die zij afgelopen jaar dankzij de hoge energieprijzen hebben behaald.

Image

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen