Financieel9 feb '23 09:00

Fors minder winst voor Rabobank

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Rabobank heeft vorig jaar een winst van 2,8 miljard euro geboekt, een kwart minder dan een jaar eerder. Volgens de bank komt dit deels door gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Desondanks spreekt de Rabobank van een 'solide winst.'

CFO Bas Brouwers zegt in een reactie op de cijfers dat de 2,8 miljard euro 'een mooie winst' is. Hij is dan ook 'tevreden over de bedrijfsprestaties'. De winst over 2022 ligt wel een miljard euro lager dan in 2021. 'Dat was een bijzonder jaar waarin we zijn bevrijd van alle coronamaatregelen.' Door het aantrekken van de economie kon de bank veel geld, dat eerder apart was gezet voor dreigende kredietverliezen, weer laten vrijmaken. 'Dit jaar willen we terug naar het normale niveau', aldus de financieel topman.

Lees ook | Miljardenverlies voor Aegon na verkoop ASR

Rusland

Ook heeft de bank meer geld opzij gezet voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Dat komt deels door het besluit van Rabobank om zich volledig terug te trekken uit Rusland. 'Dat gold vooral voor onze leasingoperaties, maar we zijn nu nagenoeg volledig weg uit Rusland', aldus Brouwers.

Rabobank heeft vorig jaar een winst van 2,8 miljard euro geboekt, een kwart minder dan een jaar eerder.
Rabobank heeft vorig jaar een winst van 2,8 miljard euro geboekt, een kwart minder dan een jaar eerder. (ANP / Berlinda van Dam)

Hypotheken

De Rabobank is een van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland. Stijgende rentes in een dalende markt zijn nog niet merkbaar, zegt de financieel topman. 'Veel Nederlanders hebben geprofiteerd van de lage rentes en hebben hun hypotheek voor lange tijd vastgezet.' Daarom maakt de bank zich geen zorgen om de betaalbaarheid van de hypotheken. De bank wijst hier ook op steun vanuit de overheid voor particulieren en bedrijven om de koopkrachtdaling en de hoge energierekening te temperen.

'Dat hielp, maar kon niet voorkomen dat er toch lage en soms negatieve groeicijfers optraden in een aantal economieën', geeft Rabobank aan. 'Naast de hoge inflatie hadden klanten van de bank ook te maken met de krappe arbeidsmarkt, grondstoffenschaarste en de urgentie om bij te dragen aan verduurzaming.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen