
Snijden in eigen vlees
'Op die cijfers valt toch iets aan te vullen', zegt beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve en Lemberger. 'Want de aangepaste winst per aandeel kwam ruim boven de verwachtingen uit.' Het bedrijf heeft de nettoverliezen dus tegen de verwachtingen weten te beperken.
Maar ondanks de financiële meevallers gaat Zoom alsnog 1.300 medewerkers ontslaan. 'Daar kijkt de markt met vrees naar. Maar ik moet toegeven, de topman van het bedrijf levert dit boekjaar 98 procent van z'n salaris in. En z'n medebestuurders, die kort hij ook met 20 procent', zegt Zwanenburg.
Artificial Intelligence
Wie verder terugkijkt in Zooms boeken, ziet dat de exorbitante groei die het bedrijf in coronatijd had al langer verleden tijd is. 'Daarom doet Zoom nu ook aan productontwikkeling', vult Zwanenburg aan. 'Het ging tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers veel over AI - artificial intelligence dus.' Zoom wil in gaan zetten op kunstmatige intelligentie. Het bedrijf noemt de technologie een 'nieuwe industriële revolutie'.
‘Videoconferencing is toch wel behoorlijk ingeburgerd.’
Zo moet er bijvoorbeeld een digitale assistent komen en moeten meetings gelijk samengevat én vertaald worden door AI. En daar blijft het niet bij: het bedrijf wil zelfs personeel gaan trainen met kunstmatige intelligentie. Die zou dan klanten na moeten bootsen en tips kunnen geven aan.
'Nicheplayer'
'Daardoor weten ze zich wel als nicheplayer te handhaven', zegt Zwanenburg. Volgens de beleggingsstrateeg gaat Zoom zeker niet kopje onder in de opkomende AI-golf. De softwaregigant is namelijk lang niet de enige die investeert in de technologie, Microsoft en Google zijn er ook volop mee bezig.
Maar AI of niet, Zwanenburg denkt ook dat de 'core business' van Zoom niet zal verdwijnen: 'Bij de grote concerns is videoconferencing toch wel behoorlijk ingeburgerd en dat faciliteert Zoom toch best goed.'
Luister ook | Microsoft kondigt nieuwe Bing aan mét GPT-technologie