Financieel28 feb '23 10:19Aangepast op 28 feb '23 11:17

Zoom draait veel beter kwartaal dan verwacht

Auteur: Niels Kooloos

Door een sterke groei bij zakelijke klanten draaide softwarebedrijf Zoom een veel beter vierde kwartaal dan verwacht. In de laatste drie maanden van vorig jaar steeg de omzet met 18 procent ten opzichte van het voorgaande jaar naar bijna 600 miljoen euro. Desondanks boekte het bedrijf wel meer dan 98 miljoen euro verlies in diezelfde periode.

Softwarebedrijf Zoom boekt goede cijfers, tegen de verwachtingen in.
Softwarebedrijf Zoom boekt goede cijfers, tegen de verwachtingen in. (Unsplash)

Snijden in eigen vlees

'Op die cijfers valt toch iets aan te vullen', zegt beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve en Lemberger. 'Want de aangepaste winst per aandeel kwam ruim boven de verwachtingen uit.' Het bedrijf heeft de nettoverliezen dus tegen de verwachtingen weten te beperken.

Maar ondanks de financiële meevallers gaat Zoom alsnog 1.300 medewerkers ontslaan. 'Daar kijkt de markt met vrees naar. Maar ik moet toegeven, de topman van het bedrijf levert dit boekjaar 98 procent van z'n salaris in. En z'n medebestuurders, die kort hij ook met 20 procent', zegt Zwanenburg.

Artificial Intelligence

Wie verder terugkijkt in Zooms boeken, ziet dat de exorbitante groei die het bedrijf in coronatijd had al langer verleden tijd is. 'Daarom doet Zoom nu ook aan productontwikkeling', vult Zwanenburg aan. 'Het ging tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers veel over AI - artificial intelligence dus.' Zoom wil in gaan zetten op kunstmatige intelligentie. Het bedrijf noemt de technologie een 'nieuwe industriële revolutie'.

‘Videoconferencing is toch wel behoorlijk ingeburgerd.’
Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg Stroeve en Lemberger

Zo moet er bijvoorbeeld een digitale assistent komen en moeten meetings gelijk samengevat én vertaald worden door AI. En daar blijft het niet bij: het bedrijf wil zelfs personeel gaan trainen met kunstmatige intelligentie. Die zou dan klanten na moeten bootsen en tips kunnen geven aan.

'Nicheplayer'

'Daardoor weten ze zich wel als nicheplayer te handhaven', zegt Zwanenburg. Volgens de beleggingsstrateeg gaat Zoom zeker niet kopje onder in de opkomende AI-golf. De softwaregigant is namelijk lang niet de enige die investeert in de technologie, Microsoft en Google zijn er ook volop mee bezig.

Maar AI of niet, Zwanenburg denkt ook dat de 'core business' van Zoom niet zal verdwijnen: 'Bij de grote concerns is videoconferencing toch wel behoorlijk ingeburgerd en dat faciliteert Zoom toch best goed.'

Luister ook | Microsoft kondigt nieuwe Bing aan mét GPT-technologie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen