Financieel28 feb '23 19:55Aangepast op 1 mrt '23 05:35

Ondernemers 'tevreden' met regeling voor hoge energiekosten

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Ondernemers kunnen een tegemoetkoming aanvragen voor de hoge energiekosten. Het gaat om een tijdelijke tegemoetkoming voor de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen, voor bedrijven in het midden- en kleinbedrijf die veel energie verbruiken. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland, is 'tevreden' met de zogenaamde TEK-regeling, maar zit ook nog met enkele vragen.

Ondernemers kunnen vanaf 21 maart met terugwerkende kracht een aanvraag indienen. De regeling loopt van vanaf 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Deze TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten) was eind vorig jaar al door het kabinet aangekondigd, maar moest toen nog verder worden uitgewerkt.

Lees ook | Bedrijven kunnen vanaf 21 maart deel energiekosten terugvragen

'We hebben hard geknokt om de regeling überhaupt te krijgen', zegt Vonhof. 'Bij Prinsjesdag leek het er in eerste instantie op dat ondernemers niks zouden krijgen om de hoge energiekosten te compenseren. We hadden wel gehoopt dat de regeling eerder dan november zouden worden opengesteld.'

Ondernemers kunnen een tegemoetkoming aanvragen voor de hoge energiekosten. MKB Nederland, is 'tevreden', maar heeft ook vragen.
Ondernemers kunnen een tegemoetkoming aanvragen voor de hoge energiekosten. MKB Nederland, is 'tevreden', maar heeft ook vragen. (ANP / Laurens van Putten)

Mkb-ondernemingen bij wie de energiekosten minimaal 7 procent van de omzet bedragen, kunnen voor een vergoeding van maximaal 160.000 euro in aanmerking komen. Ook verenigingen en stichtingen die aan de voorwaarden van de TEK-regeling voldoen, kunnen een aanvraag indienen. 'De regeling is complex', zegt Vonhof. 'De website is weliswaar duidelijk, heel praktisch is het allemaal niet.'

‘We hebben hard geknokt om de regeling überhaupt te krijgen’
Jacco Vonhof, voorzitter MKB Nederland

'Meer dan nul

De Europese Commissie moet de regeling nog goedkeuren. De subsidie wordt pas verstrekt als er vanuit Brussel toestemming is, laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken (EZK) weten. EZK verwacht dat 'enkele tienduizenden bedrijven en organisaties' voor een tegemoetkoming in aanmerking komen. 'Dat is meer dan nul', zegt Vonhof. 'Daar kun je tevreden over zijn, maar er zullen altijd ondernemers zijn die er geen gebruik van kunnen maken hoewel ze er eigenlijk wel recht op zouden moeten hebben.'

Lees ook | Kamerleden nog kritisch op ruimere energiecompensatie: 'Duurt te lang'

Ondernemers die in aanmerking komen voor de TEK-regeling krijgen maximaal 50 procent van het verschil tussen de drempelprijs en de maximumprijs. De drempelprijs is vastgesteld op 1,19 euro per kubieke meter voor gas en 0,35 euro per kWh voor elektriciteit. De maximale prijs voor gas is voor de regeling vastgelegd op 3,19 euro per kubieke meter en voor elektriciteit op 0,95 euro per kWh.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen