Financieel1 mrt '23 11:37

Personeelstekort nekt omzetverwachtingen mkb

Auteur: Myrthe Koopman

Een vijfde van de mkb’ers verwacht dat de omzet dit jaar zal gaan dalen door het grote personeelstekort. Dat laat de bedrijvenmonitor van verzekeraar Interpolis zien. Daarnaast verwacht bijna twintig procent van de mkb’ers dat het aantal arbeidsconflicten met werknemers het komende jaar zal stijgen. 'Er is sprake van een vicieuze cirkel', ziet Annette Kranenborg, manager Bedrijven bij Interpolis.

Vicieuze cirkel

Er is in veel sectoren sprake van een personeelstekort en mkb’ers voelen dat in hun portemonnee. De omzet daalt wanneer personeel uitvalt terwijl de kosten dan stijgen. Die vicieuze cirkel herkent Kranenborg. 'We zien dat het tekort aan personeel en het uitvallen van personeel een grote rol spelen bij de verwachte omzetdaling bij ondernemers.'

‘Ondernemers zijn hoopvol over 2023 en hun kansen’
Annette Kranenborg, manager Bedrijven bij Interpolis

Tegelijkertijd is het producentenvertrouwen, het vertrouwen van de mkb-ondernemer, niet slecht. 'Ondernemers zijn behoorlijk hoopvol over 2023 en hun kansen', ziet Kranenborg. Maar de vraag om meer personeel is groot en veel ondernemers zetten dan ook in op het werven van nieuwe arbeidskrachten. Volgens Kranenborg is dat nog niet zo gemakkelijk.

Hogere salarissen

Daarnaast zit de uitdaging niet alleen in het vinden van nieuwe aanwas, het personeel moet ook nog worden binnengehouden. Door de inflatoredruk wordt er gevraagd om hogere lonen, die betaald moeten worden als je het personeel vast wil houden. Kranenborg ziet dat sommige ondernemers de salarissen gedeeltelijk of in zijn geheel verhogen.

Lees ook | Ondernemers 'tevreden' met regeling voor hoge energiekosten

'We zien ook dat ondernemers creatieve oplossingen voor dit probleem hebben. Zo compenseren een aantal mkb’ers deels in het salaris en deels met een vergoeding voor dit jaar', vertelt de manager Bedrijven bij Interpolis.

Maar niet elke ondernemer is financieel in staat om dat soort maatregelen te treffen. 'De ondernemers die dat niet kunnen, moeten voor de korte termijn goed kijken naar werkprocessen, planningen, inzichten en vraag en aanbod', adviseert Kranenborg. 'Kijk wat er nog wel kan, zonder dat het personeel dat er is, overbelast raakt.'

Een vijfde van de MKB’ers verwacht dat de omzet dit jaar zal gaan dalen door het grote personeelstekort.
Een vijfde van de MKB’ers verwacht dat de omzet dit jaar zal gaan dalen door het grote personeelstekort. (ANP / Flip Franssen)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen