Financieel16 mrt '23 09:04Aangepast op 16 mrt '23 09:28

'Credit Suisse valt echt niet om'

Auteurs: ANP en Myrthe Koopman

Credit Suisse gaat maximaal 50 miljard Zwitserse francs (50,6 miljard euro) lenen van de Zwitserse centrale bank. In een verklaring schrijft Credit Suisse dat het geld nodig is om de bank te versterken terwijl ze zich omvormt tot een simpelere organisatie die meer gericht is op de belangen van haar klanten. '50 miljard is ruimschoots genoeg om de bank te redden', stelt beursanalist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Credit Suisse is de op één na grootste kredietverstrekker van Zwitserland.
Credit Suisse is de op één na grootste kredietverstrekker van Zwitserland. (ANP / AFP)

Credit Suisse kondigde ook aan voor voor ongeveer 3 miljard frank obligaties terug te kopen die de bank eerder had uitgegeven. Dat helpt het concern onder andere de uitgaven aan rentes te 'optimaliseren'. Volgens Versteeg zet de bank de mensen die bang zijn daarmee 'voor paal'. De opkoop is op dit moment gunstig omdat die schuldpapieren door alle onrust rond de bank goedkoper zijn geworden.

Onrust

Credit Suisse staat al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank. Woensdag zei de voorzitter van Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder, niet nog meer te willen investeren in Credit Suisse. Die uitspraak zorgde voor grote onrust in de bankensector en Credit Suisse verloor ongeveer een vijfde van zijn beurswaarde.

Lees ook | 'Beleggers houden rekening met het omvallen van Credit Suisse'

De Zwitserse centrale bank beloofde woensdag Credit Suisse te zullen steunen. De geplaagde bank is de op één na grootste kredietverstrekker van Zwitserland. Versteeg stelt dat er echter geen kans bestaat dat de bank daadwerkelijk zal omvallen. 'De balans van Credit Suisse is in orde en ze worden gecontroleerd door de Zwitserse toezichthouder. De angst is puur psychologisch maar mensen moeten wel even bijkomen.'

Strenge eisen

In de aankondiging van de miljardenlening benadrukte Credit Suisse nogmaals aan de strenge eisen te voldoen die worden gesteld een internationale systeembanken, die zo belangrijk zijn voor het financiële stelsel dat ze niet mogen omvallen. Zo is de graadmeter die aangeeft hoe goed een bank de uitstroom van geld aankan in een periode van onrust tussen eind vorig jaar en afgelopen dinsdag verbeterd. Ook zegt Credit Suisse zich goed ingedekt te hebben tegen de risico's van rentestijgingen, een verwijzing naar de problemen die leidden tot de val van Silicon Valley Bank in de Verenigde Staten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen