Financieel23 mrt '23 15:42

DNB verwacht dramatische jaren na historisch verlies

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Door de snel gestegen rente heeft De Nederlandsche Bank (DNB) een historisch verlies geleden van bijna een half miljard euro. Voor het eerst sinds 1931 noteert de Nederlandse centrale bank rode cijfers. Ook voor komende jaren is de verwachting dat er onder de streep een verlies wordt genoteerd, blijkt uit het jaarverslag van de bank.

Pas in 2028 verwacht de centrale bank weer zwarte cijfers te kunnen schrijven. Topman Klaas Knot waarschuwde eerder al voor het scenario dat zich nu uitvouwt. Zo moet de centrale bank veel uitgeven aan rentes, terwijl de afgelopen jaren massaal obligaties werden opgekocht die amper in waarde zijn gestegen.

Trucje

Met een handig trucje heeft DNB boekhoudkundig geen verlies geleden. Door 460 miljoen euro uit de reserves te halen (waar ruim elf miljard op staat), kon het nettoresultaat op nul uitkomen. De staat kan echter geen dividend verwachten van DNB.

Lees ook | Kaag roept op tot waakzaamheid: 'Volgende crisis is nooit te voorspellen'

Komende jaren zouden de verliezen zodanig kunnen oplopen dat de opgebouwde buffers niet meer afdoende zijn en de Staat als aandeelhouder moet bijspringen. Zoals het er nu uitziet zou DNB dit jaar wel eens met meer dan 3 miljard euro in de rode cijfers kunnen duiken en ook in de jaren erna gaat het waarschijnlijk om miljardenverliezen.

De pijn doet zich vooral voelen bij de vergoedingen die DNB aan banken betaalt voor hun geld dat ze bij de centrale bank stallen. Die stijgen fiks door de hogere rentes. Tegelijkertijd heeft DNB voor honderden miljarden euro's aan schuldpapier op de balans staan die zijn opgekocht in de nasleep van de financiële crisis en tijdens de coronapandemie. Maar de inkomsten uit die obligaties zijn laag.

Lees ook | 'Redding Credit Suisse kost Zwitserse burger 12.500 euro per persoon'

Gelijkenissen met Silicon Valley Bank

Tot op zekere hoogte zijn de problemen vergelijkbaar met die van de Amerikaanse Silicon Valley Bank die onlangs omviel. 'Het verschil is dat zij niet vanaf 2015 een voorziening hebben opgebouwd', zegt Knot hierover. Daarbij speelt bij DNB ook niet het risico van een bankrun.

Klaas Knot, topman van De Nederlandsche Bank (DNB)
Klaas Knot, topman van De Nederlandsche Bank (DNB) (ANP / EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen