Financieel25 mrt '23 04:05

Is Deutsche Bank de volgende vallende ster? 'Al jaren kwetsbaar'

Auteur: Jorik Simonides

Beleggers lijken in Deutsche Bank een volgend slachtoffer te zien in de bankenonrust van afgelopen weken. Het aandeel daalde met meer dan tien procent. Ook andere Europese banken staan op verlies. 'Beleggers zoeken naar andere zwakke broeders', zegt Errol Keyner van beleggersvereniging VEB in BNR Beurs.

Luister de hele aflevering van BNR Beurs: Beursweek | Daar gáán we weer: opnieuw gedonder bij banken

Deze week probeerden de Europese politiek en de bankenwereld de gemoederen te temperen, door te benadrukken dat we een bankencrisis zoals bij Silicon Valley Bank en Credit Suisse in de Eurozone niet hoeven te verwachten. Volgens Joachim Nagel, de president van de Duitse Bundesbank, is de regelgeving en het toezicht op banken sterk verbeterd sinds de financiële crisis van 2008. Dat zei hij in een lezing aan de Universiteit van Edinburgh.

Geen herhaling van 2008

Ook Olaf Scholz prees de aangescherpte regels voor Europese banken, als reactie op de onrust rond Deutsche Bank. De gemeenschappelijke boodschap van de EU-leiders was: er is geen reden tot paniek. Vrijdagochtend was er een EU-top in Brussel.

‘De oorzaken die ten grondslag lagen bij de problemen in de VS en bij Credit Suisse doen zich op dit moment in Nederland niet voor’
Klaas Knot, president DNB

President Klaas Knot van de Nederlandsche Bank (DNB) verwacht ook geen herhaling van 2008, zei hij op BNR. Een situatie zoals die zich nu in Amerika en Zwitserland voordoet, ziet hij in de Eurozone bovendien sowieso niet gebeuren. 'De oorzaken die ten grondslag lagen bij de problemen in de VS en bij Credit Suisse doen zich op dit moment in Nederland niet voor.'

Risicobanken

Het stelde beleggers allemaal niet gerust. Aandelen van Deutsche Bank werden snel van de hand gedaan. Beleggers zoeken na de val van SVB naar andere risicobanken, zegt adjunct-directeur Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

'Men is wakker geschrokken en kijkt naar de zwakke broeders. Deutsche Bank is daar een van.' Volgens Keyner gaat het bovendien al jaren slecht met Deutsche Bank. 'Beleggers realiseren zich weer dat beleggen in banken toch een riskante zaak is.'

Lees ook | 'Redding Credit Suisse kost Zwitserse burger 12.500 euro per persoon'

Naast de Europese politieke- en financiële topstukken, probeerde ook de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen Amerikaanse beleggers nogmaals gerust te stellen. Ze staat klaar om banken te redden, zo luidde de boodschap. Keyner: 'Dat zo'n topfiguur dat moet zeggen, dat maakt beleggers argwanend. In 2008 werd ook geroepen dat er geen reden was tot zorg.'

ECB springt bij

ECB-president Lagarde heeft de EU-leiders in Brussel verzekerd bij te springen, als banken in de Eurozone in de problemen komen, zo melden ingewijden aan Reuters. 'De ECB is volledig uitgerust om indien nodig liquiditeit te verschaffen aan het financiële systeem van de eurozone', zou ze gezegd hebben. De ECB kondigde al eerder extra leenmogelijkheden voor banken aan, als ongeruste klanten meer geld op willen nemen.

Beleggers lijken in Deutsche Bank een volgend slachtoffer te zien in de bankenonrust van afgelopen weken.
Beleggers lijken in Deutsche Bank een volgend slachtoffer te zien in de bankenonrust van afgelopen weken. (ANP / SIPA USA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen