Financieel28 mrt '23 19:38Aangepast op 28 mrt '23 21:41

Rusland verkoopt olie bedoeld voor het Westen aan India en China

Auteur: Jorn Lucas

Rusland zegt dat alle olie die bedoeld was voor het Westen is verkocht, waarvan het meeste aan India. 'Dat is ook wel de grootste verbruiker onder de bevriende landen', zegt Mark Beekhuis. China staat op nummer twee afnemende landen.

India heeft afgelopen maand 50 procent meer Russische olie afgenomen, zegt Beekhuis. 'Het afgelopen jaar was dat gemiddeld 22 keer zoveel olie als normaal.' Naast India en China is ook veel olie verkocht aan andere landen in Azië, maar ook aan landen in Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. 'Ik geloof dit wel, omdat ze er ook bij zeggen dat de productie met vijf procent is verlaagd', zegt Beekhuis.

Lees ook | Handel met Rusland daalt met 40 procent

Rusland zegt dat de olie die bedoeld was voor het westen, allemaal is verkocht aan vooral India en China.
Rusland zegt dat de olie die bedoeld was voor het westen, allemaal is verkocht aan vooral India en China. (Unsplash)

Naast de verminderde productie, ligt ook de prijs van de olie een stuk lager, verduidelijkt Beekhuis. 'Russische olie is altijd al van lagere kwaliteit en daarmee ook goedkoper. Meestal ligt de prijs van een vat Russische olie twee derde onder die van een vat olie uit de Noordzee of uit Texas. Nu is dat ongeveer de helft.' Dat betekent dat de inkomsten voor Rusland een stuk lager zijn, ook omdat de productie verlaagd is.

Lees ook | De hernieuwde vriendschap tussen China en Rusland

Diesel naar record

Inmiddels heeft de verkoop van Russische diesel een recordhoogte bereikt. 'De sancties werken wel, maar niet voor 100 procent', zegt Beekhuis. 'Want dit niveau hebben ze nog nooit gehaald.' De meeste diesel gaat naar landen als Turkije, Marokko, Tunesië en Brazilië.

De verwachting is niet dat deze verkoop snel zal inzakken, zowel wat betreft diesel als olie. De oliebedrijven zeggen dat er vijf procent minder wordt geproduceerd, omdat dat bij de markt past. 'Daarmee zeggen ze eigenlijk dat ze last hebben van de sancties', zegt Beekhuis.

Lees ook | De echte economische pijn voor Rusland komt nog

Twee kanten op

Wat dat betreft kan het volgens Beekhuis twee kanten opgaan. 'Het kan zijn dat iedereen om de sancties heen weet te werken, want er zijn ook veel illegale leveringen. Maar het kan ook zijn dat langzaam duidelijk wordt dat er te veel Russische olie op de markt is om de prijs aantrekkelijk te houden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen