Financieel14 apr '23 14:00Aangepast op 14 apr '23 14:27

Hoge rentes stuwen winst zakenbank JPMorgan

Auteurs: Reuters en Jorn Lucas

In het eerste kwartaal van dit jaar is de winst van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase & Co flink gestegen. Dat is mede het gevolg van de hogere rentetarieven. De winst steeg met 52 procent naar ruim twaalf miljard dollar.

De bankensector is afgelopen maanden opgeschrikt door meerdere faillissementen. Ondanks die bankencrisis blijkt de grootste Amerikaanse kredietverstrekker veerkrachtig. De prestaties onderstrepen hoe grote banken de crisis doorstaan, deels omdat toezichthouders na 2008 de regels voor banken flink hebben aangescherpt.

Lees ook | JPMorgan en Wells Fargo boeken minder winst in derde kwartaal

Banken worden conservatiever

Topman Jamie Dimon waarschuwt wel dat de bankencrisis ervoor kan zorgen dat kredietverstrekkers conservatiever worden, wat weer een effect kan hebben op de consumentenuitgaven. 'De stormwolken die we het afgelopen jaar hebben gevolgd, blijven aan de horizon hangen en de onrust in de banksector vergroot deze risico's', zei hij bij de presentatie van de cijfers.

Lees ook | JPMorgan Chase verwacht toch recessie in VS

JPMorgan Chase zette wel 2,3 miljard dollar opzij om eventuele verliezen op leningen op te vangen in verband met de onzekere economie. Topman Jamie Dimon zei in een toelichting dat de Amerikaanse economie er goed voor staat, maar dat er wel onzekerheden zijn. De recente bankenonrust heeft die risico's vergroot. Overigens had Dimon onlangs verklaard dat die bankencrisis wel voorbij lijkt te zijn.

Inkomsten

Inkomsten aan de kant van leningen voor consumenten stegen met 80 procent naar 5,2 miljard dollar. Dat komt met name door de hogere rente. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft de rente vorige maand met een kwart procentpunt verhoogd. Die hogere rente leverde de bank ruim twintig miljard dollar op.

Daarentegen vielen de beleggingsactiviteiten van JPMorgan tegen. De inkomsten uit de aandelenhandel daalden met twaalf procent.

Wells Fargo

Branchegenoot Wells Fargo, een grote hypotheekverstrekker, zette een winst in de boeken van 5 miljard dollar. Dat is 32 procent meer dan een jaar eerder. Ook Wells Fargo had profijt van de stijgende rentes in de VS. Citigroup, ook een grote bank in de VS, boekte een kwartaalwinst van 4,6 miljard dollar, wat 7 procent meer is op jaarbasis.

Mede als gevolg van de hogere rentes heeft de Amerikaanse zakenbank JPMorgan ruim 50 procent meer winst behaald.
Mede als gevolg van de hogere rentes heeft de Amerikaanse zakenbank JPMorgan ruim 50 procent meer winst behaald. (ANP / SIPA USA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen