Financieel9 mei '23 12:00Aangepast op 22 mei '23 15:26

Hoogleraar: Nieuw pensioenstelsel zorgt voor grote problemen

Auteurs: Deen Van Essen en Myrthe Koopman

De hervorming van het pensioenstelsel kan ervoor zorgen dat werknemers binnenkort geen invloed meer hebben op waar hun pensioen belegd wordt. Daarvoor waarschuwt Hans van Meerten, hoogleraar Europees pensioenrecht van de Universiteit Utrecht. Daarnaast denkt hij dat de beloften van het stelsel waarschijnlijk niet waargemaakt kunnen worden.

‘Deze megaoperatie is niet vergelijkbaar met iets dat ooit in Nederland is gezien, laat staan wereldwijd. Het pensioenvermogen van zo'n 1500 miljard euro wordt omgezet van een collectief stelsel naar individuele potjes, zonder dat je daar een individueel bezwaarrecht tegen hebt', stelt Van Meerten.

Pensioenopbouwers dreigen grip op hun pension te verliezen.
Pensioenopbouwers dreigen grip op hun pension te verliezen. (ANP / Robin Utrecht)

Bij een pensioenfonds is het mogelijk om bezwaar aan te tekenen, maar in dit geval kan dat volgens de hoogleraar niet. Van Meerten voorspelt dat het daardoor rechtszaken gaat regenen omdat mensen dit niet zullen pikken. ‘Ik heb er vaak voor gewaarschuwd, dit doe je gewoon niet. Doe het zoals elk land om ons heen en zet de bestaande aanspraken op een veilige manier weg.’

Lees ook | Tweede Kamer stemt in met veelbesproken nieuwe pensioenwet

‘Als zelfs experts zoals ik het moeilijk te doorgronden vinden wat hier gebeurt, dan snapt de gemiddelde pensioenopbouwer er al helemaal geen jota meer van’
Hans van Meerten, hoogleraar Europees pensioenrecht aan de Universiteit Utrecht

Van Meerten is echter ook niet enthousiast over het oude systeem. ‘Dat systeem zorgde voor veel beloftes die niet waargemaakt konden worden en ook nu zijn mijn verwachtingen dan ook niet positief.’ Het oude systeem moest namelijk transparanter worden en dat is volgens de hoogleraar niet gelukt. ‘Als zelfs experts zoals ik het moeilijk te doorgronden vinden wat hier gebeurt, dan snapt de gemiddelde pensioenopbouwer er niets meer van.’

Gevaarlijke ontwikkeling

Van Meerten vindt het een ‘hele gevaarlijke premisse’ dat het nieuwe stelsel wordt verkocht als iets waardoor iedereen erop vooruitgaat. ‘Dat grenst eigenlijk bijna aan het misleidende.’ Dat komt volgens de hoogleraar doordat de pensioenopbouwers bij het nieuwe stelsel geen inspraak hebben op of ze het wel willen.

Lees ook | Demografische ramp in Japan: land van de Grijzende Zon

‘Het nieuwe pensioenstelsel wordt omschreven als een sociaal contract dat men aangaat. Dat maken wij met zijn allen en wij bepalen ook de inhoud daarvan. Het is een beetje ideologisch', stelt Van Meerten. Hij vraagt zich af of sociale partners die hierover gaan ook daadwerkelijk kunnen beslissen wat er met de ingelegde pensioenpremie gebeurt.

‘Ik geloof de regering niet meer helemaal op zijn blauwe ogen, er zijn te veel dingen gebeurd in het recente verleden', stelt de hoogleraar. Daarmee doelt hij onder andere op de toeslagenaffaire. Van Meerten is naar eigen zeggen daardoor sceptisch geworden, ook als het nu dus aankomt op het nieuwe pensioenstelsel.

Lees ook | Strijd om 'vreselijke' pensioenwet naar Eerste Kamer


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen