Financieel19 mei '23 10:22

'Gasprijs gaat terug naar oude normaal'

Auteur: Jorn Lucas

Voor het eerst sinds de zomer van 2021 is de Europese gasprijs onder de 30 euro per megawattuur gezakt. Die daling is al een tijdje in gang, de prijs is sinds het begin van dit jaar meer dan gehalveerd. Volgens René Peters, energiedeskundige van TNO, gaat de gasprijs langzaamaan terug naar 'het oude normaal'.

De prijsdaling is volgens Peters wereldwijd zichtbaar. 'Ook in Azië dalen de prijzen, vergelijkbaar met Europa. In Amerika was de prijs al laag en dat blijft ook zo.' De daling is het gevolg van een zachte winter, waardoor het verbruik minder was. 'Dat was vorig jaar al 30 procent minder als gevolg van de hoge gasprijs. Maar we hebben ook dit jaar al 30 procent minder verbruikt. De bergingen zitten ook nog relatief vol.'

Lees ook | Energie wordt goedkoper, 'recessie is al begonnen'

Een combinatie van die factoren zorgt voor minder druk op de markt. De Nederlandse voorraden zijn voor 63 procent nog gevuld, het Europese gemiddelde zit op 62 procent. 'Dat betekent dat er eigenlijk veel minder druk is op de inkoop van gas om die bergingen weer vol te krijgen.'

Normale condities

Nu de gaskraan uit Rusland dicht is, wordt door Europese landen veel lng geïmporteerd. Ook daar blijven de prijzen op niveau. 'Blijkbaar is er voldoende op de markt om aan alle vraag te voorzien', zegt Peters.

Lees ook | Europese gasprijs zakt voor het eerst sinds 2021 onder de 30 euro

Veel daarvan komt vanuit de verenigde Staten, naar verwachting zal die markt de komende jaren met 25 procent gaan groeien. Het lijkt erop dat die levering voldoende is om de gasmarkt gerust te stellen.' Daarmee lijkt de problemen voor het vullen van de gasvoorraden ook kleiner te zijn.

‘Het lijkt erop dat we teruggaan naar normale condities’
René Peters, energiedeskundige TNO

De verwachting is dat de gasprijs voor het komende winterseizoen wat hoger zal zijn. 'Het lijkt erop dat we teruggaan naar normale condities', zegt Peters.

Lees ook | 'De energieprijs gaat naar beneden'

Stabilisatie

De hoge inflatie en rente duwt de wereldeconomie volgens Peters ook richting een rustiger tempo. 'Ook in Nederland zien we een kleine krimp. Dat betekent ook dat vraag naar gas waarschijnlijk beperkt blijft. En dat zorgt ook voor stabilisatie van de markt.’

Het duurt nog wel even voordat de consument ook van de prijsdaling kan gaan profiteren. De energiebedrijven hebben heel veel gas ingekocht voor een hoge prijs. Dat gas moet eerst op de markt komen en de gasprijzen worden doorgaans elk kwartaal aangepast. In april waren er al wat dalingen zichtbaar, Peters verwacht vanaf juli dat de prijzen weer wat naar beneden gaan richting een normale markt.’

Voor het eerst sinds de zomer van 2021 is de Europese gasprijs onder de 30 euro per megawattuur gezakt. Die daling is al een tijdje in gang, de prijs is sinds het begin van dit jaar meer dan gehalveerd.
Voor het eerst sinds de zomer van 2021 is de Europese gasprijs onder de 30 euro per megawattuur gezakt. Die daling is al een tijdje in gang, de prijs is sinds het begin van dit jaar meer dan gehalveerd. (ANP / Laurens van Putten)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen