Financieel21 mei '23 13:51

Lagarde: ontevreden spaarders kunnen overstappen naar andere bank

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Mensen die het er niet mee eens zijn dat hun bank ze niet zoveel spaarrente biedt, hebben de mogelijkheid om over te stappen naar een andere bank. Daarop wees president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) zondag in het tv-programma Buitenhof.

'U kunt zeggen: als ik niet op een eerlijke manier gecompenseerd word dan ga ik naar de concurrent. En daar zijn er genoeg van', verklaarde Lagarde in gesprek met presentator Twan Huys.
'U kunt zeggen: als ik niet op een eerlijke manier gecompenseerd word dan ga ik naar de concurrent. En daar zijn er genoeg van', verklaarde Lagarde in gesprek met presentator Twan Huys. (ANP / AFP)

'U kunt zeggen: als ik niet op een eerlijke manier gecompenseerd word dan ga ik naar de concurrent. En daar zijn er genoeg van', verklaarde Lagarde in gesprek met presentator Twan Huys.

Hij confronteerde het centralebankhoofd met de zeer langzame toename van de spaarrentes bij grote banken in Nederland, terwijl de ECB zijn rentetarieven sinds halverwege vorig jaar al met meerdere procentpunten heeft opgevoerd. Lagarde benadrukte dat het aan klanten zelf is om hun relatie met hun bank te bepalen.

Lees ook | Inflatie stijgt naar 5,2 procent, DNB is bezorgd

Kaag

Ook gaf ze aan het goed te vinden dat minister van Financiën Sigrid Kaag onlangs banken heeft opgeroepen om hun spaarrentes meer te verhogen. "Ik ben blij dat ze dat heeft gedaan." In de ogen van Lagarde zou een dergelijke oproep wel meer bij de rol van Kaag passen, dan bij haar eigen rol als hoofd van de ECB.

'Ik bekijk het vanuit het oogpunt van financiële stabiliteit. We mogen er blij mee zijn dat de Europese banken de test van crises hebben doorstaan', zei Lagarde ook. Ze wees erop dat enkele Amerikaanse banken en ook Credit Suisse eerder dit jaar wel gered moesten worden. Volgens de ECB-president staan "onze banken" er nog steeds goed voor. 'Ze zijn niet zo winstgevend als grote Amerikaanse banken, maar ze zijn stabiel en dat is geruststellend.'

Lees ook | Rabobank verhoogt als eerste spaarrente naar 1 procent


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen