Financieel22 mei '23 11:26

Miljoenenverlies voor BumaStemra

Auteur: Jorn Lucas

Muziekrechtenorganisatie BumaStemra heeft miljoenen euro's verloren op zijn beleggingsportefeuille. Door de waardedaling van zowel de aandelen als de obligaties zijn de verliezen opgelopen tot 27 miljoen euro. Leden zijn ontevreden en willen met het bestuur in gesprek over het beleggingsbeleid.

Dat schrijft het FD. BumaStemra int geld bij muziekgebruikers en geeft dit door aan componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. In 2022 is een recordbedrag van 239 miljoen euro opgehaald, 22 procent meer dan het jaar ervoor.

Muziekrechtenorganisatie BumaStemra heeft miljoenen euro's verloren op zijn beleggingsportefeuille. Door de waardedaling van zowel de aandelen als de obligaties, zijn de verliezen opgelopen tot 27 miljoen euro. Leden zijn ontevreden en willen met het bestuur in gesprek over het beleggingsbeleid.
Muziekrechtenorganisatie BumaStemra heeft miljoenen euro's verloren op zijn beleggingsportefeuille. Door de waardedaling van zowel de aandelen als de obligaties, zijn de verliezen opgelopen tot 27 miljoen euro. Leden zijn ontevreden en willen met het bestuur in gesprek over het beleggingsbeleid. (Unsplash)

'Het verlies is het gevolg van ontwikkelingen op de markt', zegt CFO Marleen Kloppers tegen de krant. 'De AEX is vorig jaar met 14 procent gedaald, terwijl tegelijk de rente steeg. Het is een combinatie die niet vaak voorkomt.' BumaStemra had vorig jaar een beleggingsportefeuille van 152 miljoen euro, 70 procent daarvan is belegd in obligaties.

Luister ook | BNR Beurs

Niet voor het eerst

Het zou niet de eerste keer zijn dat de beleggingsportefeuille verlies oplevert. In 2018 bedroeg het verlies acht miljoen euro, in 2018 was er een negatief saldo van veertien miljoen. Volgens Kloppers wordt echter op lange termijn wel geld verdiend. 'Over de afgelopen tien jaar hebben we gemiddeld een positief resultaat van 3,8 miljoen euro', zegt ze tegen het FD. 'En daar zit het verlies van het afgelopen jaar bij in.'

Volgens BumaStemra-leden is beleggen 'niet nodig'. 'Beleggen is iets waar je vraagtekens bij kan zetten', zegt Erwin Angad-Gaur, directeur van de vakbond voor muzikanten Ntb en de beroepsvereniging van muziekauteurs VCTN in het FD.

Luister ook | De Technoloog - 'Streaming-music' laat muziekindustrie leven


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen