Financieel28 mei '23 09:00

AFM zoekt naar strengere regels voor finfluencers

Auteur: Jorn Lucas

De AFM, de Autoriteit Financiële Markten, doet onderzoek naar de rol van finfluencers. De vraag is of de adviezen van de zelfbenoemde financiële experts op social media mede verantwoordelijk zijn voor de grote verliezen bij beleggersplatform Grinta Invest. Om te weten of de wet is overtreden, moet eerst duidelijk zijn wanneer iemand een finfluencer is. En dat is niet altijd even duidelijk.

Het is een moeilijke vraag, zegt Janneke Willemse, oprichter van Blondjes Beleggen Beter en sinds een jaar of tien actief als finfluencer. 'Het gaat om het delen van informatie over financiële zaken, beleggen en investeren op social media.'

Lees ook | AFM onderzoekt 'finfluencers' na miljoenenverlies beleggers

Deze zogenaamde finfluencers zijn inmiddels in groten getale actief op social media, waarmee ook een steeds groter publiek wordt bereikt. Duidelijk een ander publiek dan de traditionele belegger, zegt expert op financieel toezichtrecht Michiel van Eersel.

Zijn de zelfbenoemde financiële experts mede verantwoordelijk voor de grote verliezen bij beleggersplatform Grinta Invest?
Zijn de zelfbenoemde financiële experts mede verantwoordelijk voor de grote verliezen bij beleggersplatform Grinta Invest? (ANP / Westend61 )

'Maar wordt er gekeken of de informatie die wordt gegeven misleidend of misschien zelfs agressief is?' Het antwoord is nee, want specifieke regels voor finfluencers zijn er nog niet. 'Bij het opstellen van Van Wet op Financieel Toezicht heeft de wetgever niet gedacht aan zoiets als finfluencing', zegt Van Eersel.

Grinta Invest

De discussie over de rol van deze zogenaamde experts is gaan rollen door wat er fout is gegaan met Grinta Invest. Honderden Nederlandse beleggers zijn in totaal zeker vijf miljoen euro verloren aan dit beleggingsplatform, dat door deze 'financial influencers' werd gepromoot. De AFM kijkt nu of hier de wet is overtreden.

Lees ook | Nederlandse cryptobroker Litebit stopt ermee

De AFM maakt vooralsnog onderscheid tussen aanbevelingen en adviezen. De vraag is echter of die regels duidelijk genoeg zijn. Voor mensen zonder een financieel economische achtergrond kan het volgens Janneke Willemse wel degelijk lastig zijn om dat onderscheid goed te begrijpen. 'De belangen van anderen moeten altijd duidelijk zijn.'

‘ Ik krijg daar meteen overal jeuk van, dat vertrouw ik helemaal niet’
Janneke Willemse, Blondjes Beleggen Beter

Vergunning

Volgens Van Eersel moet er echter niet alleen naar de finfluencers worden gekeken, ook naar de bedrijven zelf. Zoals in het geval van Grinta Invest, die geen vergunning bleek te hebben. 'Het begint bij die aanbieders. Maar die zijn veel minder succesvol als de finfluencers zich afzijdig houden van illegale aanbieders.'

Lees ook | Een pyramidespel met bedrijfspanden leidt tot faillissement

Willemse: 'Je kunt niet alle risico's wegnemen. De beste manier van beleggen met het minste risico is ook de saaiste manier.' Daarom hebben beleggers, en dus ook de doelgroep van de finfluencers, een eigen verantwoordelijkheid. 'Je moet het pas doen als je een beetje inzicht hebt in je eigen financiële situaties.' Daarnaast is een dosis argwaan ook een goed. 'Zoiets als Grinta heeft het over beleggen via een algoritme. Ik krijg daar meteen overal jeuk van, dat vertrouw ik helemaal niet. Je moet wel goed uitkijken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen