Financieel25 mei '23 07:24Aangepast op 25 mei '23 09:09

Nvidia maakt gigantische koerssprong na overtreffen kwartaalverwachtingen

Auteur: Aäron Loupatty

Chipfabrikant Nvidia kan de vraag naar zijn chips amper aan. Met name naar de chips die gebruikt worden voor kunstmatige intelligentie (AI) is veel vraag. Daardoor zag de clouddivisie van Nvidia de omzet veertien procent stijgen in het afgelopen kwartaal vergeleken met een jaar eerder.

Door de grote vraag naar toepassingen voor AI moeten datacentra voorzien worden van andere soorten chips, stelde Nvidia-topman Jensen Huang. Volgens hem is het potentieel van die markt ook groot, met ruim een biljoen dollar dat in de markt ligt. Mede daarom gaat Nvidia de productie van die chips opvoeren. Met een omzet van 4,3 miljard euro is de cloudtak van Nvidia met afstand de belangrijkste voor het bedrijf.

Podcast | Biden komt met richtlijnen en zak geld voor AI-ontwikkeling

Ook de autotak groeide dankzij de steeds verder toenemende verkoop van elektrische auto's waar meer chips in zitten. Daar werd de omzet meer dan verdubbeld tot 296 miljoen dollar.

Verwachtingen overtroffen

Maar daar staat tegenover dat de gamestak ruim een derde minder omzette en de afdeling die chips maakt voor professionele beeldbewerking zelfs de helft minder omzet haalde op jaarbasis. Dat kwam onder meer omdat videokaarten de afgelopen tijd steeds goedkoper werden. De totale omzet van Nvidia kwam uit op 7,2 miljard dollar, een daling van 13 procent op jaarbasis. Maar de nettowinst viel haast een kwart hoger uit op 2 miljard dollar.

Podcast | Chipmarkt bijna knock-out, maar AI zorgt voor wederopstanding

Beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg is enthousiast over de kwartaalcijfers van Nvidia. 'De verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen.' En daar blijft het niet bij. 'Ook de prognose voor het lopende kwartaal is ruim 20 procent hoger.'

Enorme koersstijging

Het aandeel van Nvidia gooide al hoge ogen op de beurs, met een koersstijging van meer dan honderd procent alleen al dit jaar. Door de positieve kwartaalcijfers staat het aandeel op de voorbeurs inmiddels een bijna 25 procent hoger. 'De beurswaarde van Nvidia lag al op 755 miljard dollar, maar die zal vandaag mogelijk uitkomen op de 900 miljard.'

Daardoor laat Nvidia concurrenten achter zich, ziet Zwanenburg. 'Het overtreft vele concurrenten, zoals Intel en AMD, die blijven op 200 miljard dollar steken. (…). Sinds de AI-introductie is Nvidia het centrum van de spotlights geworden.'

Chipfabrikant Nvidia kan de vraag naar zijn chips amper aan. Met name naar de chips die gebruikt worden voor kunstmatige intelligentie (AI) is veel vraag. Daardoor zag de clouddivisie van Nvidia de omzet veertien procent stijgen in het afgelopen kwartaal vergeleken met een jaar eerder.
Chipfabrikant Nvidia kan de vraag naar zijn chips amper aan. Met name naar de chips die gebruikt worden voor kunstmatige intelligentie (AI) is veel vraag. Daardoor zag de clouddivisie van Nvidia de omzet veertien procent stijgen in het afgelopen kwartaal vergeleken met een jaar eerder. (ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen