Financieel27 mei '23 16:37

ECB: 'Einde renteverhogingen in zicht'

Auteur: Remy Kock

De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt het einde van de historische reeks renteverhogingen in zicht te hebben. Dat zegt ECB-bestuurslid Gabriel Makhlouf, aldus Bloomberg.

De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt het einde van de historische reeks renteverhogingen in zicht te hebben. Dat zegt ECB-bestuurslid Gabriel Makhlouf (links), aldus Bloomberg.
De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt het einde van de historische reeks renteverhogingen in zicht te hebben. Dat zegt ECB-bestuurslid Gabriel Makhlouf (links), aldus Bloomberg. (EPA)

'Zeker gezien de huidige inflatievooruitzichten, zijn we bijna bovenaan de ladder', aldus Makhlouf. 'Daarom is het verstandig om de snelheid van de renteverhogingen te verminderen.' Hij doelt daarmee op de vertraging die de ECB afgelopen maand aanmat, van maar 25 basispunten.

Lees ook | DNB-president Knot: ECB moet tot en met juli rente verhogen

Dat was de kleinste rentestap in een reeks, waarin de rente al met 375 basispunten verhoogd werd. De centrale bank kondigde eerder deze week al aan in juni en juli de rente sowieso nog te zullen verhogen. Enkele ECB-beleidsmakers zouden de rente ook graag tot september willen verhogen, al was Makhlouf daar geen van.

Klaas Knot

ECB-bestuurder en directeur Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zei eerder al in een interview dat er nog verhogingen worden doorgevoerd. 'En daarnaast zegt hij dat dat hogere niveau nog een hele tijd gehandhaafd zal moeten blijven', aldus BNR's huiseconoom Han de Jong.

Lees ook | ECB nog niet klaar met renteverhogingen

Daarmee insinueert hij dus indirect dat renteverlagingen niet in de nabije toekomst doorgevoerd zullen worden, zegt De Jong. En dat is een ambitieuze verwachting, denkt hij. 'Knot kijkt veel verder vooruit dan die aangekondigde renteverhoging in juli', zegt hij. 'En hoe verder je in de toekomst kijkt, hoe minder voorspelbaar het wordt. Dat maakt het een opmerkelijke uitspraak.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen