Financieel30 mei '23 09:33

'Kom met een sociaal stelsel voor alle werkenden samen, ook voor zzp'ers'

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer vergadert vandaag over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp'ers. Niet iedereen voelt voor zo'n verzekering, een petitie van de Werkvereniging tegen de de plicht is inmiddels 21.000 keer ondertekend. 'Dat betekent niet dat de zelfstandige onsolidair zijn, wij willen een sociaal stelsel voor alle werkenden', zegt oprichter van de Werkvereniging Roos Wouters.

De Tweede Kamer vergadert vandaag over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp'ers.
De Tweede Kamer vergadert vandaag over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp'ers. (ANP / Peter Hilz)

Zzp'ers die niks geregeld hebben moeten in het nieuwe overheidsplan verplicht een AOV afsluiten tegen een premie van ongeveer 8 procent van hun inkomen. Volgens Wouters lijkt het nieuwe plan te veel op de eerdere Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen. 'Die was ontzettend duur, voor heel weinig'.

Lees ook | Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP in strijd met EU-wet

Daar komt bij dat het voor werknemers in dienst momenteel al ingewikkeld is om arbeidsgeschikt te zijn, vanwege een te kort aan artsen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). 'Dus wij zeggen, doe het nou gewoon in één keer goed voor alle werkenden.' Ook Hans Borstlap, van de Commissie Regulering van Werk, de Vereniging Zelfstandigen Nederland en de De Beroepsfederatie Risico Adviseur Duurzame Inzetbaarheid (RADI) vinden dat er een collectieve basisvoorziening voor alle werkenden moet komen, dus ook voor zzp'ers.

Lange termijn

In het geval dat iemand één of twee jaar arbeidsongeschikt is, ziet Wouters kansen in het zogenoemde broodfonds, waarbij een groep van met name ondernemers elke maand geld opzijzetten om daar tijdelijk ziekteverlof van te kunnen betalen. Maar permanente arbeidsongeschiktheid verzekeren wordt voor zzp'ers heel snel onbetaalbaar, stelt Wouters. 'Het lijkt mij heel logisch dat je dat dus met z'n allen afdekt.' Het is volgens haar niet verstandig om, zoals het kabinet momenteel van plan is, de zzp'ers bij het UWV te voegen, omdat die organisatie nu al veel druk ervaart. 'Laten we al het geld en energie steken in het maken van een heel nieuw stelsel dat echt goed werkt', aldus Wouters.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen