Financieel3 jun '23 12:35

De 'Tikkie op papier' verdwijnt definitief

Auteur: BNR Webredactie

Na 46 jaar is de acceptgiro deze week compleet afgeschreven. Het gebruik van het betaalmiddel is achterhaald door het betaalgedrag van consumenten. Volgens directeur Gijs Boudewijn van betaalvereniging Nederland is deze ontwikkeling niet meer dan logisch.

In januari 2022 waren er nog 300.000 acceptgiro's in omloop, maar precies een jaar later waren het er al 100.000 minder. 'Dik twintig jaar geleden werden er nota bene 300 tot 400 miljoen per jaar verspreid. Maar tegenwoordig gaat alles digitaal. Van alle betaalopdrachten in Nederland is nog maar één procent op papier, waaronder een heel klein stukje acceptgiro en daarnaast nog de gewone overschrijvingsformulieren', zegt Boudewijn.

Een product voor de zakelijke markt

Volgens Boudewijn is de acceptgiro in principe een product voor de zakelijke markt, waarmee ondernemers hun betalingen van consumenten ontvangen. 'En juist voor deze ondernemers heb je prima alternatieven. Dat is om te beginnen de automatische incasso, waar er dik 1,5 miljard van zijn per jaar. Ook is er de standaard betaalinstructie. Die kun je met een QR-code printen op je factuur en die kan met de mobiele betaal app gescand worden. Bovendien zijn er ook nog mobiele betaalverzoekjes, dus er zijn voldoende digitale alternatieven voor de ondernemer', zegt Boudewijn.

Lees ook | Nederlanders betalen recordbedrag via Tikkie

'De acceptgiro was ooit een verademing voor veel bedrijven. Het was een hele mooie gestandaardiseerde manier. Er zat een coderegel op die acceptgiro, die optisch gelezen kon worden. Het fijne was dat je het helemaal kon voorcoderen. Je stuurde hem naar de debiteur toe, die zette vervolgens een handtekening, waarna hij terugging naar de bank. Daar werd hij ingescand en op elektronisch niveau gebracht en vervolgens werd de betaling geautomatiseerd uitgevoerd. Er zaten bijna geen fouten in; een heel efficiënt middel, toentertijd.'

Hoe nu verder?

Voor degenen die nog wel veel gebruik maakten van de acceptgiro, is nu een speciale 'mijn eenmalige gift' ontwikkeld, zegt Boudewijn. 'De laatste consumenten die echt belang hadden bij de acceptgiro waren vooral ouderen, maar ook goededoelenorganisaties maakten er veel gebruik van. Die eenmalige gift is ook een eenmalige incassomachtiging. Er kan dus nog een handtekening worden gezet op een stuk papier, voor zij die dat willen.'

Lees ook | Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

Na 46 jaar verdwijnt de acceptgiro vandaag officieel. Het gebruik van het betaalmiddel is compleet ingehaald door het betaalgedrag van consumenten.
Na 46 jaar verdwijnt de acceptgiro vandaag officieel. Het gebruik van het betaalmiddel is compleet ingehaald door het betaalgedrag van consumenten. (ANP / Laurens van Putten)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen